Plazovi zaprli pot do Dragonje

Cesto Šmarje - Dragonja so delavci CPK šele v četrtek začasno usposobili, da po njej poteka vsaj izmenični enosmerni promet. Če bo vreme v prihodnjih dneh suho in bodo razmere dopuščale, bodo cesto odprli tudi za dvosmerni promet. S ceste morajo umakniti še 350 kubičnih metrov zemljine in dreves ter postaviti začasne betonske pregrade. Lahko pa se zgodi, da se bodo brežine ob cesti še vdirale.



Cesta Šmarje-Dragonja včeraj Foto: Zdravko Primožič/FPA
Cesta Šmarje-Dragonja včeraj Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Na cesti Šmarje-Dragonja je bilo največ težav zaradi plazov na odseku od Šmarij do Bandela. Po besedah Karla Šturma iz CPK se je na cesto vsulo 400 kubičnih metrov zemljine in podrtih dreves. Promet je bil oviran že v noči na ponedeljek, nato pa so v ponedeljek zvečer cesto iz varnostnih razlogov povsem zaprli. Zapora tripasovnice je trajala vse do četrtka.

“Marsikdo, ki ne pozna našega dela, bi si mislil, zakaj tega preprosto ne moremo umakniti s ceste, a so zadeve bolj zapletene,” pravi Šturm. Razmočene zemljine namreč ne morejo kar očistiti s ceste, saj bi to povzročilo nadaljnji vdor brežine. Če bo vreme v prihodnjih dneh suho, pa se bodo lotili odvoza vsutega materiala. Trenutno del vozišča prekriva še 350 kubičnih metrov zemljine in dreves, a so cesto kot pomembno prometno povezavo vendarle zasilno odprli za izmenični enosmerni promet, saj povezuje Koper, osrednjo slovensko Istro in Italijo prek mednarodnega mejnega prehoda Dragonja s hrvaško Istro.

Poziv občanom

Piranska občina in civilna zaščita v teh dneh popisujeta vse večje plazove, občane pa prosita, naj jim pri tem pomagajo. Informacijo o nevarnih plazovih je mogoče sporočiti med občinskimi uradnimi urami na telefonsko številko 05/67-10-380 oziroma na elektronski naslov cz.plazovi@piran.si. Pri prijavi je potrebno navesti lokacijo plazu in, če je mogoče, dodati še fotografijo. Občinska strokovna komisija si bo razmere na terenu ogledala in predlagala, kako ukrepati.

Potem ko bodo delavci CPK cesto očistili - in če se brežine ne bodo ponovno vdrle -, bodo postavili začasne betonske pregrade in bodo odprli še en cestni pas. V nadaljevanju jih čaka še čiščenje brežin in ponovno postavitev zaščitne mreže. “Po naših predvidevanjih bodo dela trajala vse do konca januarja,” meni Šturm, ki je sicer pri napovedih vselej previden, saj ni znano, kakšne bodo vremenske razmere.

“Zaradi zaprte ceste Šmarje-Dragonja se je čez Sečovlje preusmeril ves tranzit na Hrvaško, vključno s 30- do 40-tonskimi tovornjaki. Na razmočenih cestah tako že imamo posledice,” pa poudarja Denis Fakin, predsednik Krajevne skupnosti Sečovlje. Ob tem še omeni, da je odkril občinski odlok iz leta 1984, ki natančno opredeljuje, kaj vse mora koncesionar za vode čistiti in ob katerem letnem času ter povsem razmejuje pristojnosti občine, sklada kmetijskih zemljišč in zasebnikov, določa pa tudi globe. “Vse je jasno zapisano in razumljivo tudi preprostemu človeku. Zdaj moramo samo ugotoviti, ali ta odlok še velja in če ne, zakaj ne,” meni Fakin. Poplave v Sečovljah in Strunjanu iz začetka tedna so namreč nastale tudi zaradi neočiščenih kanalov, za kar država nameni premalo denarja.


Najbolj brano