Montažni del le, ko bo grozila poplava

V Mirnu, kjer Vipava pogosto prestopi bregove, načrtujejo protipoplavni zid, dolg približno 242 metrov. Pred vodnimi ujmami bo ščitil prebivalce v zaselku Grabec. Posebnost je njegov montažni del, ki ga bodo postavili le, ko bodo grozile poplave.

Pri Grabcu  je ob poplavah ogroženih več hiš in gospodarskih 
poslopij.  Foto: Leo Caharija
Pri Grabcu je ob poplavah ogroženih več hiš in gospodarskih poslopij.  Foto: Leo Caharija

MIREN > S protipoplavnim zidom in drugimi ukrepi želijo zagotoviti protipoplavno varnost v zaselku v spodnjem delu Mirna, kjer je ob poplavah ogroženih 20 stanovanjskih hiš in sedem gospodarskih poslopij.

Projekt je del celovitega čezmejnega projekta Visfrim, poleg izgradnje novega zidu (214 metrov), pa predvideva še obnovo obstoječega zidu (28 metrov) ter izgradnjo nove meteorne kanalizacije (127 metrov) in črpališča zalednih voda. Naložba je vredna dobrih 576.000 evrov, od tega naj bi večino denarja, približno 471.000 evrov, pridobili v okviru čezmejnega programa Interreg, 105.000 evrov pa bo prispevala Občina Miren-Kostanjevica.

Denar je (skoraj) zagotovljen

“Razpis v okviru čezmejnega programa naj bi bil objavljen v začetku prihodnjega leta,” pravi župan Mauricij Humar. Prepričan je, da bodo uspešni, saj je Visfrim v programu Interreg obravnavan kot strateški projekt. “Za prijavo na razpis je potrebno gradbeno dovoljenje. Pridobili naj bi ga v januarju,” pravi Robert Likar iz podjetja NI-BO, ki je pripravilo investicijsko dokumentacijo za protipoplavne ukrepe pri Grabcu. Posebnost protipoplavnega zidu je njegov montažni del, ki ga bodo namestili le, ko bo reka grozila, da prestopi bregove. Ne želijo namreč, da bi objekt kvaril veduto. “Zadnja stoletna voda je bila leta 2010, ko so bile precej obsežne poplave, zid pa bo še pol metra višji od nivoja v letu 2010. Ob nizkih vodah zidu skoraj ne bo videti. Montažni del bo shranjen v skladišču civilne zaščite. Ko bo alarm za poplave, to se v zadnjih letih dogaja dvakrat letno, pa ga bo treba postaviti. Se pa to zelo hitro postavi,“ razlaga Likar.

Zid naj bi dokončali jeseni 2019

Če bodo uspešni na razpisu, v kar ne dvomijo, bodo protipoplavni zid, črpališče zalednih voda in meteorno kanalizacijo v zaselku Grabec zgradili do septembra 2019.

V občini načrtujejo tudi obsežnejše protipoplavne ukrepe oziroma prekop v spodnjem delu Mirna, ki bi zaščitil velik del naselja. “V razpisih za razvoj regij smo predvideli dva milijona evrov za protipoplavno varnost. Čeprav, poudarjam, bi morala za to skrbeti država. Vendar vidimo, da moramo za to skrbeti tudi mi. Zato smo se odločili, da denar, ki ga lahko pridobimo z razpisom za razvoj regij in bi ga lahko porabili za kanalizacijo ali za urejanje obrtnih con, raje namenimo varnosti občanov,” pravi Humar.


Najbolj brano