Dolžnosti tudi za paciente

Sredi januarja bodo tudi pacienti dobili zakonsko dolžnost skrajševati čakalne vrste v zdravstvu. Kdor bo na pregled pozabil oziroma ne bo vsaj deset dni pred rezerviranim terminom sporočil, da ne more priti, bo lahko izpadel s čakalnega seznama. Sezname morajo prečistiti bolnišnice, tako da bodo vedele, kateri pacienti so sposobni priti na operacijo.

Pacient bo dolžan specialista ali bolnišnico obvestiti, če ne more na pregled, bolnišnica pa bo 
morala sestaviti realen seznam, kdo je sposoben takoj leči na operacijsko mizo. Foto: STA
Pacient bo dolžan specialista ali bolnišnico obvestiti, če ne more na pregled, bolnišnica pa bo morala sestaviti realen seznam, kdo je sposoben takoj leči na operacijsko mizo. Foto: STA

LJUBLJANA > Novela zakona o pacientovih pravicah bo začela veljati 21. januarja. “Novela zakona pacientu omogoča, da se lahko brez navajanja razlogov opraviči samo enkrat in vsaj deset dni prej,” je novo dolžnost pacienta, ki čaka na pregled pri specialistu ali na operativni poseg, povzela Katarina Kralj z ministrstva za zdravje. Če se pacient ne bo pravočasno opravičil, bo za tri mesece dobil prepoved ponovnega vpisa na čakalni seznam. Seveda so v zakonu tudi varovalke, kdaj do te prepovedi ne sme priti.

V vrsti tisti, ki gredo lahko na poseg

V zakonu so tudi pravila, kdaj lahko bolnišnice pacienta uvrstijo na seznam čakajočih na operacijo. Na čakalnem seznamu bodo lahko le pacienti, ki se strinjajo s posegom, hkrati pa njihovo zdravstveno stanje omogoča izvedbo operacije, na katero čakajo. “Če ta pogoja ne veljata hkrati, se bo pacienta s seznama črtalo, hkrati pa bo nehala veljati tudi napotna listina. To seveda ne pomeni, da do storitev ne bomo prišli, bo pa pomenilo, da bomo po napotnico za določeno operacijo šli šele takrat, ko bomo res odločeni, da jo želimo,” je pojasnila.

Novela zakona o pacientovih pravicah bo vplivala tudi na paciente, ki so že na čakalnih seznamih in ne šele na tiste, ki bi se nanje uvrstili po 21. januarju. Pacienti, ki bodo izpadli s čakalnega seznama, bodo morali dobiti novo napotnico po tem, ko bo zdravstveno osebje ugotovilo, da se je njihovo zdravstveno stanje izboljšalo do te mere, da je možna izvedba operacije, so pojasnili na ministrstvu.

Seznami bodo relevantni in pravi

“Imeli bomo relevantne in prave sezname,” se nadeja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved. Sedanjo zmedo, ki jo želijo preseči, je opisala na primeru Splošne bolnišnice Jesenice. Za posege, ki jih opravljajo v dnevni bolnišnici (ko gre pacient po operaciji še isti dan domov) so poklicali 81 čakajočih, ponujeni termin pa jih je sprejelo le sedem. Za večdnevne posege jih je od 110 poklicanih predlagani termin sprejelo 25. “Pri dnevni bolnišnici je bil v veliki večni izgovor za neodzivnost neželeni termin zaradi prihajajočih praznikov, v 'hospitalu' pa poleg tega tudi preventivne diagnostične preiskave, na katere lahko pacienti čakajo tudi več mesecev,” je povzela.

Valdoltra že čisti sezname

Med bolnišnicami, ki so se čiščenja seznama lotile, še preden jih bo k temu zavezal zakon, je Ortopedska bolnišnica Valdoltra. Na neki točki so ugotovili, da kar 341 od 404 čakajočih ni izpolnjevalo pogojev za operacijo. “Vsi pacienti, ki so v tem trenutku nesposobni za operativni poseg, imajo svojega skrbnika oziroma koordinatorja,” je povedal direktor bolnišnice Radoslav Marčan. Te bolnike kličejo in preverjajo njihovo stanje. “Ko je pacient sposoben za operativni poseg, ko dobi zeleno luč, ga takoj prednostno uvrstimo na poseg,” je pojasnil.

Preskakovanje vrst?

Čakalni seznam je živ organizem, vsak dan se lahko spreminja, vedno znova se pojavljajo ljudje, ki na poseg tudi zaradi objektivnih razlogov, kot so bolezen ali smrt v družini, ne morejo priti ali pa ne morejo sprejeti ponujenega termina. Marčan poudarja, da imajo v zdravstvu za takšne stvari razumevanje.

Nova pravila o naročanju pacientov bodo sicer specialističnim ambulantam in bolnišnicam omogočila, da na izpraznjeno mesto prerazporedijo drugega bolnika, morda kar tistega, ki bo imel to srečo, da se bo naročil prav takrat, ko se bo mesto izpraznilo. Ministrstvo na pomisleke, da bo to omogočilo preskakovanje čakalnih vrst, odgovarja, da so vpisi v vrsto sledljivi. Tehtanje, koga prestaviti, pa je po njihovi oceni vendarle bolj primerno in lažje izvedljivo kot to, da bi ob vsaki odpovedi rezervacije za eno mesto prestavili in o tem obvestili vse paciente v čakalni vesti.


Najbolj brano