V novi številki Primorskih novic preberite

Na območju Sečovelj in Strunjana je danes poplavilo 12 hiš, sprožilo pa se je tudi več kot 20 plazov. Zaprte so bile številne ceste, ljudje zjutraj niso mogli s svojih domov, na sečoveljski osnovni šoli pa ni bilo pouka. “Vse, kar lahko storimo, je intervencijsko čiščenje kanalov in prekopavanje za povečanje izliva vode,” je dejal poveljnik Civilne zaščite za Obalno regijo. A tudi na severnem Primorskem so imeli gasilci in pripadniki civilne zaščite precej dela, največ v spodnji Vipavski dolini.

Prvačko polje danes Foto: Leo Caharija
Prvačko polje danes Foto: Leo Caharija

Gasilci: stavka proti vladi, ne proti ljudem

Če vlada ne bo povišala njihovih plač, bodo poklicni gasilci v sredo, 10. januarja 2018, ob 6. uri začeli stavkati. Stavkali bodo do petka, 12. januarja, do 7. ure. Ljudje naj se ne bojijo; kljub stavki bodo reševali življenja in premoženje. Stavkajo proti vladi in ne proti ljudem, sporočajo.

Občinski botanični vrt v Sežani županovi ženi

Botanični vrt Sežana bo naslednjih deset let upravljalo Komunalno stanovanjsko podjetje Sežana na podlagi pogodbe, ki jo je z njim sklenila Občina Sežana z javnim naročilom, a z izločitvijo vseh drugih konkurentov. Kot piše v pogodbi, bo občina za upravljanje plačevala najmanj 140.000 evrov na leto, skrbnica pogodbe pri KSP pa je Marjetka Kljub Terčon, soproga župana Davorina Terčona, ki je pogodbo podpisal v imenu občine.

Silvestrska večerja za 250 evrov hitro pošla

V hotelih Lifeclass bodo goste za praznike ob koncu leta pričakali dve novosti. Prenavljajo kavarno Cafe Central in restavracijo v Grand hotelu Portorož. Za silvestrovo bodo tam za goste pripravili večerjo za 250 evrov. Na 45 gostov, kolikor jih bodo postregli zadnji dan v letu, niso dolgo čakali.

Univerzo mika stara pošta v Kopru

Stavba stare pošte v središču Kopra na Glagoljaški ulici 8 mika Univerzo na Primorskem. Nekaj tamkajšnjih prostorov imajo že v najemu, a bi za izobraževalne potrebe želeli pridobiti v svojo last ves objekt.

Na SC Cerkno za uvod tisoč smučarjev, v Zadlogu rekordnih minus 21,32 stopinj Celzija

Minuli vikend je, kljub obetavnejšim napovedim, v sezono krenil samo Smučarski center Cerkno. Na obeh smučiščih na črnovrški planoti - SKI Bor in SC Javornik - so naprave mirovale. Muhasto vreme, ki je minuli teden na planoti streglo z dežjem, snegom in 30 Celzijevih stopinj temperaturnih razlik, je lastnikom centrov in smučarjem prekrižalo načrte.

Italijana pet ur tavala po gozdu

Potem ko sta štiri ure tavala po gozdu pod Slavnikom, sta končno poklicala pomoč, vendar nista znala povedati, kje sta. Italijanski par s psom je nato v mrzlem dežju in po snežni podlagi pritaval do lovske preže s kovinsko lestvijo, po čemer je lovec iz Obrova domneval, kje sta. Gasilci iz Materije so se komaj prebili do njiju, uro in pol po klicu so ju našli premražena ter v šoku. Tako se je v nedeljo za starejši par iz Trsta končal izlet na Slavnik.


Najbolj brano