V novi številki Primorskih novic preberite

50.000 evrov odškodnine, skoraj 8000 evrov sodnih stroškov in 103 evre drugih stroškov bosta morala, če bo sodba zdržala, medicinski sestri Jelki Jerančič, ki jo je februarja lani v piranskem zdravstvenem domu z nožem 22-krat zabodel neprištevni Koprčan, plačati piranski zdravstveni dom in Zavarovalnica Adriatic Slovenica. Sodišče je razsodilo, da bi morali v zdravstvenem domu bolje poskrbeti za varnost svojih zaposlenih.

Februarja lani je  neprištevni Koprčan v piranskem zdravstvenem domu  22-krat zabodel medicinsko sestro. Delovno 
sodišče je ugodilo njeni tožbi proti piranskemu zdravstvenemu domu in ji prisodilo odškodnino. Foto: Sonja Ribolica
Februarja lani je neprištevni Koprčan v piranskem zdravstvenem domu 22-krat zabodel medicinsko sestro. Delovno sodišče je ugodilo njeni tožbi proti piranskemu zdravstvenemu domu in ji prisodilo odškodnino. Foto: Sonja Ribolica

Vila v Portorožu do 8,5 milijona evrov

Med luksuznimi nepremičninami v slovenski Istri jih je, kot je razvidno iz agencijske ponudbe, osem naprodaj po ceni nad milijon evrov. Najvišje je ovrednotena Vila Marija v Portorožu, in sicer na 8,5 milijona evrov, med individualnimi hišami pa prednjači Vila Meglič, ki jo na Seči ponujajo za 3,45 milijona evrov.

Vodenje DS naj bi zanimalo tudi Popoviča

V torek se bo na prvi seji sestal šesti sklic državnega sveta. Na ustanovni seji bodo najprej potrdili mandate novoizvoljenim državnim svetnikom ter izvolili predsednika in podpredsednika DS. Predsedniška funkcija pa naj bi zanimala tudi koprskega župana Borisa Popoviča.

Zveza od Podnanosa do Sovodenj

Tudi v Vipavski dolini turistični obisk raste, ampak ponudniki, zasebniki in društva, vse bolj ugotavljajo, da potrebujejo povezanost in usklajenost. Od tod pobuda za ustanovitev Turistične zveze v Vipavski dolini, ki je iz dobre ideje pred dnevi prerasla v konkretni načrt s prepoznavnimi izhodišči in cilji. Udeležba na prvem srečanju morebitnih članov v Ajdovščini je bila vzpodbudna, razprava pa živahna. Bo torej civilna družba prehitela občine, ki se z idejo o skupnem zavodu ukvarjajo že kar nekaj časa?

“Ambasada Gavioli dokončno in nepreklicno zapira vrata”

“Ambasada Gavioli dokončno in nepreklicno zapira vrata,” je potrdil kolektiv Fetch the Vibe, ki je ustvarjal program v izolskem klubu zadnjih osem let. Do 15. januarja morajo izprazniti prostore.

Primorci zaupajo domači banki

Primorska hranilnica Vipava je zaključila nekaj manj kot milijon evrov vredno dokapitalizacijo. Dosedanjim lastnikom se je pridružilo še nekaj novih. “Nad odzivom smo bili prijetno presenečeni, saj nam je dokapitalizacijo uspelo izpeljati s pretežno domačim, primorskim kapitalom. S tem smo še utrdili primorski značaj hranilnice in dobili potrditev, da Primorci zaupamo domači banki,” je povedal predsednik nadzornega sveta Peter Velikonja.

Križ želi svojo krajevno skupnost

Naselje Križ se želi izločiti iz krajevne skupnosti Tomaj in ustanoviti svojo. Tako predlagajo trije predstavniki Križa v svetu krajevne skupnosti, pobudo pa je podpisalo tudi 446 krajanov. Predlog bodo v četrtek najprej obravnavali sežanski občinski svetniki, nato naj bi ga sežanski župan dal v presojo še zboru krajanov v Križu.

Zbirajo denar za večji skupni objekt

Po dolgoletnih pripravah bodo v prihodnjih dveh letih na Šentviški Gori zgradili nov, precej večji večnamenski objekt s telovadnico za potrebe celotne Šentviške planote. Postavili ga bodo na lokaciji zdajšnjega manjšega in potresno razmajanega. Posebnost pri tej gradnji je velik denarni prispevek domačinov, ki so doslej zbrali skoraj 100.000 evrov, od tega nekaj manj kot polovico s pomočjo dobrodelnih festivalov Gora Rocka, ki jih že vrsto let pripravljajo na Prapetnem Brdu.

Nova lestev za novo vozilo

Prostovoljno gasilsko društvo Knežak je poleti dobilo novo vozilo, čakajo še na njegovo nadgradnjo. Medtem zbirajo denar še za opremo, pripravljajo garažo in obnavljajo pritličje gasilskega doma.

Heroji furajo v pižamah

Mladi so najpogostejši povzročitelji in žrtve prometnih nesreč. V lanskih 17.931 nesrečah jih je bilo udeleženih 38,9 odstotkov, kar tretjina pod vplivom alkohola. Idrija, skupaj s Slovenskimi Konjicami in Brežicami, sodi v statistični vrh. Zato je bila tudi Idrija eno od prizorišč projekta Heroji furajo v pižamah zavoda Vozim.

Za hlapce rojeni in zdaj ujeti še v strip

Mineva 99 let od smrti Ivana Cankarja (1876-1918), ki mu bo posvečeno prihajajoče, jubilejno leto. Že na letošnjem Slovenskem knjižnem sejmu pa smo v branje dobili tri stripovske priredbe Cankarjevih slovitih del, ki so jih začeli snovati lani, ob 140. obletnici pisateljevega rojstva.

Klasika, rock in moreč molk

Rock in klasična glasba, oba lahko navdihneta pisatelja, najhuje pa je, kadar ga priganja molk, molčanje o skrivnostih, ki jih lahko skuša razvozlati tudi vse življenje, pa mu nikoli ne uspe. Tako so ugotavljali na petkovi predstavitvi novitet Mladinske knjige v ljubljanski knjigarni Konzorcij.


Najbolj brano