V novi številki Primorskih novic preberite

Potem ko je koprska občina februarja na dražbi kupila obnovljen obrambni stolp v Glemu in zanj odštela 551.000 evrov, se zdaj marsikdo sprašuje, kdaj bo ta postal “protokolarno-turistični cilj zaledja”, kot je nujnost nepremičninskega posla takrat utemeljeval koprski župan Boris Popovič. Če gre verjeti napovedim iz koprske občinske uprave, naj bi utrdba z novo vsebino zaživela predvidoma v drugi polovici prihodnjega leta.

Obrambni stolp v Glemu Foto: Nataša Hlaj
Obrambni stolp v Glemu Foto: Nataša Hlaj

Rade Šerbedžija: “Pomembna je ljubezen - do vsega”

Legendarni igralec Rade Šerbedžija je poskrbel za enega od vrhov - morda celo najvišjega - letošnjega puljskega knjižnega sejma Sa(n)jam knjige u Istri. V sredo smo mu prisluhnili na Zajtrku z avtorjem, kjer je predstavil novo avtobiografijo Poslije kiše (Po dežju). No, o sami knjigi niti ni govoril, silovita notranja moč.

Na Goriškem je nekaj več družinskih zdravnikov

V novogoriškem zdravstvenem domu štirje družinski zdravniki sprejemajo nove paciente. Dva zdravnika, pravzaprav dve zdravnici, sta v domu na novo.

Nasprotujejo predlogu zakona o Lipici

Predlog zakona o Kobilarni Lipica, ki ga je vlada potrdila konec oktobra, januarja pa naj bi ga obravnaval parlament, je slab, zato mu bomo nasprotovali, so včeraj poudarili v Civilni iniciativi za Lipico.

Je delavec IPS res delal brez pogodbe?

Potem ko je predstavnik delavcev IPS Gianluca Buljevič na novinarski konferenci dejal, da dela brez pogodbe, njegov delodajalec pravi, da mu je plačeval vse prispevke, novo pogodbo pa mu je poslal po pošti.

Pijani voznik na prehodu za pešce zbil gimnazijki

V sredo zvečer je na prehodu za pešce pred vipavsko škofijsko gimnazijo močno počilo. Pijani voznik avtomobila, doma iz okolice Vipave, naj bi brez zaviranja na prehodu za pešce zbil dijakinji, ki sta utrpeli hujše poškodbe.

Kaj bo upokojencem prineslo leto 2018?

Pot do tega, da bi upokojenci dobili za več kot osem odstotkov višje pokojnine - tolikšen naj bi bil zaostanek iz časa, ko se pokojnine zaradi varčevanja niso usklajevale - bo tlakovana s političnim konfliktom in dokazovanji, da javne finance takšnega dviga ne bi prenesle.

Andrejev sejem v Gorici, sejem vseh sejmov v mestu

V začetku decembra se goriške ulice in trgi napolnijo s kramarji vseh sort in branž, ki privabijo v mesto obiskovalce od blizu in daleč. Prodajni artikli in igrala sledijo zahtevam in potrebam časa, vzdušje pa ostaja ves čas enako, praznično.

Sara Brezigar: “Z ljubljanske perspektive je zamejski prostor zelo oddaljen”

“Z ljubljanske perspektive je zamejski prostor in prostor ob meji zelo oddaljen. Kakšna je vloga tega prostora za državo, je vprašanje, ki si ga v Ljubljani postavlja vedno manj ljudi,” pravi doc. dr. Sara Brezigar, raziskovalka na Inštitutu za narodnostna vprašanja v Ljubljani in predsednica Slovenskega raziskovalnega inštituta v Trstu.


Najbolj brano