Na prvem mestu je glasba

Tolminka Mia Kristan se je v tolkala zaljubila že na dnevu odprtih vrat ob vpisu v glasbeno šolo. Za seboj ima več uspehov na mednarodnih tekmovanjih Svirel in Euritmia v Povolettu ter tudi na državnem tekmovanju Temsig. Na 46. Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije marca letos je dosegla zlato plaketo in tretjo nagrado. Trenutno je skoraj na polovici srednje stopnje glasbenega izobraževanja in je že odločena, da bo nadaljevala glasbeno pot v profesionalno smer.

Mia Kristan najbolj uživa pri igranju melodičnih tolkal. Foto: osebni arhiv
Mia Kristan najbolj uživa pri igranju melodičnih tolkal. Foto: osebni arhiv

TOLMIN > Danes 16-letna Mia Kristan je končala osnovno stopnjo glasbenega izobraževanja na Glasbeni šoli Tolmin. Njen prvi učitelj tolkal je bil Tomislav Hmeljak, zaradi fluktuacije učiteljev pa je dvakrat zamenjala mentorja - učila sta jo še Alex Kuret in Mitja Tavčar, pri katerem zdaj nadaljuje šolanje v Kopru kot dijakinja drugega letnika umetniške smeri Gimnazije Koper. “Vsak profesor ima svoj pogled na glasbo in poučevanje, od vsakega se naučiš novih tehnik, vzameš, kar se ti zdi najboljše, in združiš v neko svojo celoto,” pravi Mia, ki je v sebi že sprejela odločitev, da bo glasba njena večna spremljevalka: “Glasba mi pomeni bodisi sprostitev bodisi trdo delo za doseganje ciljev. Menim, da sem dovolj vztrajna in delovna za glasbeni poklic.”

Čeprav se tolkalci pogosto specializirajo za določen tip tolkal, morajo najprej obvladati najrazličnejša glasbila, ki sestavljajo obsežno družino tolkal. Zvok izvabljajo z raznolikimi tehnikami igranja bodisi z rokami bodisi z različnimi paličicami. Mia najbolj uživa pri igranju melodičnih tolkal, med katerimi ima primat marimba, sledita ji vibrafon in ksilofon. Tudi skladatelji, ki pišejo za tolkala, se morajo spoznati na množico specifičnih lastnosti posameznih lesenih oziroma kovinskih tolkal v tako raznovrstni skupini glasbil.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in na tujem. Tokratno istoimensko rubriko v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, posvečamo 16-letni tolkalki Mii Kristan iz Tolmina, dijakinji koprske Umetniške gimnazije. Ob pogovoru boste lahko slišali posnetke njenega tekmovalnega sporeda, ki ga je v koprskem studiu Hendrix zaigrala ob spremljavi pianistke Nene Rion.

“Če je skladatelj tudi sam tolkalec, potem natanko ve, česa smo tolkalci sposobni in kako lahko določene odseke izvedemo. Včasih pa se zgodi, da so določeni orkestrski parti nerodno zapisani, zato si jih moramo tolkalci kdaj malenkost prirediti,” pojasni. Poleg glasbe jo veseli še stik z naravo, je tabornica, zanimajo pa jo tudi naravoslovne vede, kot sta matematika in biologija. Obveznosti šolskih glasbenih predmetov ji dodobra zapolnijo dan - poleg inštrumenta še strokovni glasbeni predmeti, in sicer v drugem letniku solfeggio, glasbeni stavek, klavir kot stranski predmet in simfonični orkester, v katerem največkrat igra pavke.

Večletne izkušnje ima tudi pri igranju v domačem pihalnem orkestru iz Tolmina. Pri orkestrski igri se tolkalci temeljito preizkusijo v prebiranju različnih partov pri menjavi glasbil (velikokrat tudi v isti skladbi) in v discipliniranem ter dobro organiziranem gibanju na odru. “Se je že zgodilo, da smo imeli premalo prostora na odru, tako da so se med premikom tolkalcev zatresle in oglasile kovinske viseče palčke, wind chimes, zaradi česar smo se vsi v orkestru nasmehnili, a smo naprej igrali, kot bi se ne zgodilo nič,” se zabavnega pripetljaja spominja Mia.


Najbolj brano