Hekerji naj bi v slovenski družbi s kripto valutami izpraznili račune pol milijona uporabnikom

Hekerji so izvedli napad na slovensko družbo NiceHash, ki se ukvarja z rudarjenjem s kripto valutami in po neuradnih informacijah izpraznili račune okoli pol milijona uporabnikom. Ukradli naj bi za približno 56 milijonov evrov kripto valut, poroča portal 24.com. V NiceHash so vdor potrdili.

 Foto: Tamino Petelinšek
Foto: Tamino Petelinšek

LJUBLJANA > Portal NiceHash je izven delovanja že več ur, v podjetju pa se na telefonske pozive ne oglašajo. Direktor podjetja je sicer Marko Kobal, navaja 24ur.com.

Policija je bila obveščena o hekerskem napadu na družbo NiceHash, ki se ukvarja z rudarjenjem s kriptovalutami, in zadevo intenzivno preverja. Pod drobnogled so jo vzeli kriminalisti oddelkov za računalniško preiskovanje, so pojasnili na policiji.

Strokovnjak za kriptovalute Peter Trček med možnimi razrešitvami hekerskega vdora v podjetje NiceHash vidi tudi to, da bi slednje in napadalec morda poskusila doseči dogovor, po katerem bi NiceHash lahko odkupil ukradene bitcoine z določenim popustom. Napadalci bodo namreč ukradene bitcoine zaradi njihove izsledljivosti zelo težko unovčili. "Najverjetneje je, da se ti bitcoini zelo dolgo časa ne bodo nikamor premaknili in bodo ostali na enem mestu. Za tega, ki je napadalec, je izredno velik problem, kako unovčiti te bitcoine, ker bo ves svet, predvsem pa vse borze, vedel, od kod so ti bitcoini prišli," je v pogovoru ob robu današnjega dogodka Blockchain Roadshow v Ljubljani povedal Trček, sicer glavni izvršni direktor podjetja Bitnik. Bitcoini so namreč zelo izsledljivi, v vsakem trenutku se lahko preveri zadnje transakcije z njimi. Nihče teh bitcoinov torej ne bo hotel kupiti. "Če bi torej nam kot podjetju, ki se ukvarjamo s kriptovalutami, nekdo hotel prodati večjo količino bitcoinov, moramo preveriti, iz kje izhajajo. Za to obstajajo orodja, s katerimi se to da narediti - in to ne samo, s katerega naslova smo zdaj dobili te bitcoine, ampak tudi zadnjih nekaj naslovov, po katerih je stvar potovala." Lahko pa poskuša napadalec ta problem rešiti na drugačen način, po katerem se je takšne zadeve že reševalo. "Mogoče je, da NiceHash poskuša vstopiti v kontakt z napadalcem, ta pa ima zaradi dejstva, da bitcoinov ne mora prodati na enostaven način, mogoče interes, da vstopi v to komunikacijo. In mogoče ima NiceHash interes, da kupi nazaj svoje bitcoine za določen velik popust," je ta možen način razrešitve opisal Trček. "V tem primeru, če seveda lahko zberejo toliko denarja, lahko odkupijo ukradene bitcoine in jih vrnejo svojim uporabnikom. To je eden od možnih načinov, kako se stvar lahko dobi nazaj.”

Po neuradnih informacijah medijev naj bi hekerji ukradli za približno 56 milijonov evrov kriptovalut, česar pa v družbi še niso potrdili. Vodja marketinga v NiceHash Andrej P. Škraba je sporočil, da sodelujejo s preiskovalci, več od tega, kar so objavili na spletni strani, pa ne morejo povedati.

Na spletni strani so navedli, da je prišlo do vdora v njihov sistem, incident pa še preiskujejo, zato so za 24 ur prekinili vse operacije. "Prišlo je do vdora v naš plačilni sistem, vsebina denarnic bitcoinov pa ukradena," so navedli.

Dodali so, da še preiskujejo, koliko bitcoinov, katerih cena je trenutno 15.000 dolarjih, je bilo odtujenih. Uporabnikom so svetovali tudi, da spremenijo geslo.

“Brez svojih predanih kupcev in rudarjev po vsem svetu ne bi obstajali. Vemo, da boste imeli veliko vprašanj, a prosimo vas za potrpljenje in razumevanje, dokler še preiskujemo vzroke in najdemo primerne rešitve za prihodnje delovanje. Trudili se bomo, da boste o vsem skupaj sproti obveščeni. Dokler razsežnosti tega dogodka še niso znane, vam priporočamo, da preventivno zamenjate gesla. Res nam je žal za vse neprijetnosti, ki jih je lahko to povzročilo, in vse svoje napore vlagamo v to, da bi ta problem rešili kar je mogoče hitro,” so zapisali v NiceHashu.


Najbolj brano