V novi številki Primorskih novic preberite

Le koga in zakaj je zmotila dodatna tabla z napisom Piazza del duomo/Piassa pod tisto z uradnim imenom Titov trg na vogalu stavbe rektorata Univerze na Primorskem v Kopru? Minulo sredo so jo delavci Marjetice namestili, že v petek zvečer pa je očitno nekdo ocenil, da tja ne sodi in jo je samovoljno odstranil. Sicer dobronamerna poteza z edinim ciljem ovrednotiti zgodovinsko in kulturno dediščino mesta ter jo predstaviti domačinom in obiskovalcem, se je - še preden je zaživela - povsem spridila in izzvala burne reakcije.

Le koga in zakaj je  zmotila dodatna tabla z  napisom  Piazza 
del duomo/Piassa pod tisto z  uradnim imenom Titov trg na 
vogalu stavbe  rektorata Univerze na Primorskem v Kopru? Foto: Slavko Gračnar
Le koga in zakaj je zmotila dodatna tabla z napisom Piazza del duomo/Piassa pod tisto z uradnim imenom Titov trg na vogalu stavbe rektorata Univerze na Primorskem v Kopru? Foto: Slavko Gračnar

“Matozova” stavba bo naprodaj v 2018

V teh dneh nekdanja šempetrska policijska postaja dobiva novo podobo, prihodnje leto pa bodo v njej že naprodaj štiri stanovanja. “Objekt smo izpraznili, počistili in znotraj preuredili nekatere razporeditve prostorov. Sicer pa čakamo na gradbeno dovoljenje, ki smo ga vložili zaradi izdelave balkonov,” razkriva Nataša Matoz, direktorica družbe Biologica, ki je julija na dražbi za 215.000 evrov kupila nepremičnino na začetku soseske V mlinu.

Opozicija v Piranu dviga glas

Predlog občinskega proračuna za prihodnje leto predvideva nadaljevanje že zastavljenih načrtov iz prejšnjih let. Med drugim naj bi spomladi dokončali Dom vodnih športov na Bernardinu in začeli graditi neprofitna stanovanja na Košti. Svetnika iz opozicije napovedujeta, da predloga ne bosta podprla zaradi netransparentnega zapiranja deponije v Dragonji.

Zgodnja zima odpira primorska smučišča

Nedavne padavine in hladno vreme so omogočile še nekatere otvoritve in napovedi začetka obratovanj smučišč v naših krajih. Majhna smučišča so bodisi pognala naprave bodisi jih bodo prihodnji vikend, ko se zimsko veselje začenja tudi v Smučarskem centru Cerkno, na Soriški planini in na italijanski strani Kanina. Novost letošnje sezone je tekaška proga pri turistični kmetiji Abram na Nanosu.

Preobrat na sojenju rektorju Draganu Marušiču in odvetniku Velimirju Cugmasu

Na sojenju rektorju Univerze na Primorskem Draganu Marušiču in odvetniku Velimirju Cugmasu se je danes zgodil preobrat. Državna tožilka Polona Veberič je umaknila obtožni predlog, sodnica koprskega okrajnega sodišča Melita Černe pa je nato izdala zavrnilno sodbo. Odvetnik Cugmas po takšnem epilogu že razmišlja o odškodninski tožbi, rektor pa je dejal, da se bo zdaj lahko posvetil zamujenim aktivnostim za razvoj Univerze na Primorskem.

Prihodnje leto 50 učencev brez učilnice

Iz postojnske Osnovne šole Antona Globočnika že vse od leta 2010 na občino pošiljajo dopise, s katerimi opozarjajo na povečevanje vpisa in prostorsko stisko. Na občini so jim obljubili nadzidek, za kar so že pridobili tudi gradbeno dovoljenje. Zdaj pa do leta 2020 napovedujejo postavitev prizidka, ki bi pomenil dolgoročno rešitev vse večjega vpisa. A starši so zaskrbljeni, kaj bo v vmesnem času.

V Sežani pol milijona za pločnike

Na prihodkovni strani občina Sežana v prihodnjem letu predvideva 15,8 milijona evrov, na odhodkovni pa 16,6 milijona evrov. Proračun je za poltretji milijon evrov višji kot letošnji in za tri večji kot lanski, kar kaže na ugodno gospodarsko klimo, a tudi na dejstvo, da občini iz evropskih skladov zadnja leta ni uspelo pridobiti denarja za projekte, kot je na primer Geopark krasa.

V prostorih nekdanjega podjetja Lesograd na Kozini bo občina uredila mladinski center

Potem ko je hrpeljsko-kozinska uprava pripravila načrte za preureditev območja južno od knjižnice na Kozini, kjer bodo park in igrišča, so se odločili še za preureditev območja severno od knjižnice, kjer je imelo nekoč svoje prostore podjetje Lesograd. Vzpostavili bodo mladinski center. Investicijo namerava občina izvesti v letih 2018 in 2019.

Lažna policista sta se pogajala za kazni

Po zaslugi dveh pozornih italijanskih voznikov so varuhi postave minuli petek ujeli že drugega lažnega policista, ki je Tržačanu na avtocesti zaradi namišljene kršitve omejitve hitrosti izpulil 130 evrov in 130 švicarskih frankov. Prvega so po podobni prijavi prijeli že 22. novembra. Policija poziva vse morebitne oškodovance, naj prijavijo njuna dejanja, sodeč po tem, da sta vozila isti avto, je lahko lažnih policistov še več.


Najbolj brano