Učenci ustvarjali na temo varne poti v šolo

V Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini so v petek dopoldne sklenili tradicionalni likovni natečaj in preventivno akcijo Varno na poti v šolo in domov, ki ga organizirajo in izvajajo na območju Policijske uprave Nova Gorica za učence nižjih razredov severnoprimorskih osnovnih šol. Letos so likovni natečaj s ciljem osveščanje otrok glede varne udeležbe v cestnem prometu priredili že petnajstič zapored.

 Foto: PU Nova Gorica
Foto: PU Nova Gorica

AJDOVŠČINA > Zaključno petkovo prireditev z otvoritvijo razstave nagrajenih 20 likovnih del so pripravili predstavniki novogoriške policijske uprave z ajdovsko občino in ajdovskim svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Najmlajše sta pozdravila komandir ajdovske policijske postaje Marko Terbovšek in predsednica Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ajdovščina Marija Trošt, ki sta tudi podelila praktične nagrade najboljšim mladim avtorjem izbranih likovnih del. Za bogat kulturni program so poleg članov kvarteta Policijskega orkestra in članov dramske skupine Mali Holivud, ki delujejo v Centru medgeneracijskega učenja na Ljudski univerzi v Ajdovščini, z glasbenimi točkami in recitalom pa so navdušili tudi učenci OŠ Šturje in OŠ Danila Lokarja iz Ajdovščine.

Na letošnji likovni natečaj je prispelo 167 del učencev tretjih razredov osnovnih šol na tem območju. Nato pa je tričlanska komisija, ki so jo sestavljale mentorice likovnega pouka iz OŠ Miren, OŠ Ivana Roba iz Šempetra pri Gorici in OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica izbrala 20 najboljših likovnih del mladih umetnikov.

Cilj natečaja je predvsem v izobraževanju otrok za varno udeležbo v prometu, usmerjanje in osveščanje otrok kot udeležencev v prometu. Otroci in mladoletniki so namreč v cestnem prometu največkrat udeleženi kot pešci, potniki v avtobusih, sopotniki v osebnih vozilih in kasneje tudi kot vozniki koles oziroma koles z motorjem.

Varnost otrok je v največji meri odvisna od ravnanja in vzgoje staršev. Obnašanje in ravnanje otrok v cestnem prometu je odvisno tudi od njihovega poznavanja in spoštovanja prometnih pravil. K večji prometni varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč pa lahko prispevajo prav vsi udeleženci z večjo previdnostjo in strpnostjo na cestah.

Otroci in mladoletniki spadajo v skupino tako imenovanih “šibkejših” prometnih udeležencev, ki se zelo redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, sodijo pa med najranljivejše udeležence v cestnem prometu.

Spletno uredništvo


Najbolj brano