Po uspešnici Mamma Mia prihaja Briljantina

Sredi junija prihodnje leto bo v ljubljanskih Križankah premiera svetovno znanega muzikala Briljantina, ki bo prvič zaživel še v slovenskem jeziku. Muzikal nastaja v sodelovanju Festivala Ljubljana in produkcijske hiše Prospot, ki jo vodi nekdanji smučar Jure Franko.

Muzikal Mamma Mia! je dodobra navdušil slovensko občinstvo.
Muzikal Mamma Mia! je dodobra navdušil slovensko občinstvo.  

LJUBLJANA > Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek in Jure Franko upata, da bo Briljantina vsaj tako uspešna kot muzikal Mamma Mia!, ki oživlja glasbeno zapuščino legendarne skupine Abba in so ga na slovenske odre postavili pred leti. Zgolj v Križankah, kjer so ga uprizorili kar dvaindvajsetkrat, si ga je ogledalo 31.000 obiskovalcev.

Muzikal, pod katerega se podpisujeta Jim Jacobs in Warren Casey, so prvič uprizorili leta 1972 in ga več let večer za večerom ponavljali na Broadwayju. Še danes velja za enega od muzikalov, ki so pritegnili največ obiskovalcev, šest let kasneje pa je Briljantina zaživela tudi na filmskem platnu z Johnom Travolto v vlogi Dannyja Zuca in Olivio Newton John v vlogi Sandy Olsson.

V slovenski različici muzikala bo mogoče slišati tudi pesmi Grease, Hopelessly Devoted To You, You're The One That I Want in Sandy, ki jih sicer ni v izvirniku, se pa pojavijo v filmu. Pesmi bo v spevno slovenščino tako kot Abbine uspešnice prepesnil glasbenik in kantavtor Tomaž Domicelj, za prevod in adaptacijo besedila pa bo poskrbel Boštjan Gorenc - Pižama. Povedal je, da bo njegov glavni izziv “narediti jezik živ”, tako da na odru ne bo zvenel preveč suhoparno in papirnato, v njem pa ne bo sodobnih slengovskih izrazov ali ljubljanske govorice.

Obe produkciji imata poleg Domicelja še nekaj stičnih točk: med drugim režiserja Juga Radivojevića, scenografa Aleksandra Denića in glasbenega vodjo Patrika Grebla. Pevsko-igralska zasedba se še sestavlja, pridružijo pa se ji lahko novi talenti, ki jih bodo odkrivali na avdicijah med 12. in 14. januarjem prihodnje leto.

MI, STA


Najbolj brano