Modra ptica za Pogodbo

Letošnja književna nagrada Modra ptica, ki jo skupina Mladinska knjiga podeljuje za najboljše še neizdano književno delo, je šla v roke Mojce Širok. Novinarka in dolgoletna dopisnica RTV Slovenija iz Italije je žirijo prepričala z napeto zgodbo, ki sega v mafijsko podzemlje. Roman Pogodba, ki je po oceni žirije odlična nova slovenska kriminalka, bo na knjižne police prišel predvidoma marca prihodnje leto.

Kriminalni roman Pogodba, za katerega je Mojca Širok prejela Modro 
ptico, bo med bralce prišel  marca prihodnje leto. Foto: arhiv MK/Saša Kovačič
Kriminalni roman Pogodba, za katerega je Mojca Širok prejela Modro ptico, bo med bralce prišel marca prihodnje leto. Foto: arhiv MK/Saša Kovačič

LJUBLJANA > Mojca Širok je ob podelitvi nagrade - prejela jo je predvčerajšnjim -, med drugim povedala, da se je že nekaj časa spogledovala z idejo, da bi napisala knjigo. Kolebala je med ljubezenskim romanom in kuharsko knjigo, a se je nenačrtovano rodila kriminalka. Kot je še dejala, se je pisanje Pogodbe izkazalo kot odličen način za sproščanje napetosti, in končno se je lahko, kot se je pošalila, prepustila lažnim novicam. Poudarila je, da je zgodovinsko ozadje njenega dela popolnoma resnično, vanj pa je umestila svoje like.

Dogajanje v Pogodbi se začne, ko v vili, ki stoji v prestižni rimski četrti Parioli, policisti najdejo moško truplo. Izkaže se, da je umorjeni eden najuspešnejših rimskih odvetnikov Giovanni Maria Silvestri di Sant Cristoforo. A kmalu po umoru se zgodi prometna nesreča na drugem koncu Rima, v zaporu pa naredi samomor najvplivnejši mafijski šef ... Glavni policijski preiskovalec je prepričan, da naključja obstajajo samo v romanih ...

Novogoričanka Mojca Širok, novinarka RTV Slovenija, je bila 13 let dopisnica iz Italije in Vatikana. Prve novinarske reportaže o sicilijanski mafiji je pisala za tednik Mladina, leta 2000 je za Televizijo Slovenijo posnela dokumentarni film z naslovom Molk v Palermu, deset let kasneje pa je pri založbi Mladinska knjiga izdala knjigo o italijanskih kriminalnih organizacijah Oblast brez obraza. Pogodba je njen literarni prvenec, povezan s temo, ki jo zelo dobro pozna.

“Z raziskovanjem zakulisnega dogajanja umorov nas kriminalka Pogodba s sočnim jezikom, živimi dialogi in nepredvidljivimi zapleti odpelje v osrčje mafijskega dogajanja. Glavni akterji - kriminalisti, tožilci, novinarji in politiki - imajo obraze, karakterje, osebne zgodbe in marsikdaj tudi zavezujočo skupno preteklost. Njihove ljubezenske in prijateljske vezi se prepletajo s službenimi zadolžitvami in meje med tem, kje se konča država in začne mafija, so zelo zabrisane,” je v utemeljitvi nagrade zapisala žirija, v kateri so bili poleg predsednice Nele Malečkar še njen namestnik Aljoša Harlamov ter člani Andrej Blatnik, Bojan Švigelj, Matjaž Vračko in Tatjana Stojić. Po njihovi oceni zgoščeno žanrsko pisanje Mojce Širok vzdržuje napetost od prvega do zadnjega stavka: “Odlična nova slovenska kriminalka se sicer dogaja v Italiji, kjer je mafija globoko vraščena v družbeno tkivo, a bi teme, o katerih govori, lahko prenesli tudi v slovensko okolje.”

Za nagrado sta bili nominirani še Veronika Simoniti za delo Ivana pred morjem in Suzana Tratnik za roman Norhaus na vrhu hriba. Obe deli bosta izšli pri založbi Mladinska knjiga oziroma pri Cankarjevi založbi, predvidoma leta 2019.


Najbolj brano