V novi številki Primorskih novic preberite

Idrijski koncern Hidria je za svojo 60 milijonov evrov vredno pogodbo s Volkswagnom v Kopru odprl novo robotizirano linijo, v katero so vložili pet milijonov evrov. Kljub avtomatizaciji bo kmalu službo dobilo še vsaj 20 sodelavcev. V prihodnje bodo na nekdanjem Tomosovem industrijskem območju zgradili tudi razvojno-raziskovalno središče za zelene mobilne tehnologije.

Iztok Seljak iz Hidrie (tretji z leve) je predsedniku vlade Miru 
Cerarju predstavil sodobno robotizirano linijo v Kopru. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Iztok Seljak iz Hidrie (tretji z leve) je predsedniku vlade Miru Cerarju predstavil sodobno robotizirano linijo v Kopru. Foto: Zdravko Primožič/FPA

Gluten, pašta in tek so za dijake poslovna priložnost

Prenosna naprava za zaznavanje glutena v hrani, spletna prodaja paketov testenin in omak ter inovativna tekaška steza. To so trije podjetniški projekti dijakov Šolskega centra Postojna, Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper ter Srednje tehniške šole Koper, ki so jih nagradili v sklopu projekta javne agencije Spirit in Slovenskega podjetniškega sklada, imenovanega Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj.

Postojnski poskočni jelenček zmotil Ferrarijevega žrebca

Modelčki avtomobilov, opremljeni z znakom poskočnega jelenčka, ki jih je prodajalo postojnsko podjetje Unika TTI, so nelojalna konkurenca in kršitev blagovne znamke Ferrarija iz Maranella. Jelenček je tako podoben zaščitenemu Ferrarijevemu logotipu žrebca, da ga potrošnik lahko zamenja, je pravnomočno odločilo ljubljansko sodišče. Ferrari je namreč zaradi jelenčka tožil Uniko.

V Pacugu bi asfalt, a bodo dobili nazaj kocke

V Pacugu so sklicali zbor krajanov zaradi tlakovane ceste med Fieso in Pacugom, ki so jo prekopali zaradi prenove kanalizacijske infrastrukture. Krajani in Dom paraplegikov se zavzemajo, da bi cesto asfaltirali, saj so granitne kocke drseče in nevarne. S preostankom denarja - kocke so dražje od asfalta - pa bi lahko zgradili uničene podporne zidove. V Okolju Piran odgovarjajo: ne moremo kršiti zakona o javnih naročilih.

Občina z največjim deležem hitro rastočih podjetij na Primorskem

Po raziskavi Ajpesa je imela občina Hrpelje-Kozina med vsemi primorskimi občinami v obdobju 2012-2016 najvišji delež hitro rastočih podjetij. Predsednik sežanske obrtno-podjetniške zbornice Jernej Bortolato to pripisuje ugodnim pogojem za razvoj gospodarstva, ki jih nudi občina.

Želijo ustaviti beg v druge poklice

Predstavniki delavcev in delodajalcev v turizmu so podpisali dogovor o zvišanju najnižjih osnovnih plač v gostinstvu in turizmu. Največ, do 15,5 odstotka, se bodo povišale plače zaposlenih v tretjem, četrtem in petem tarifnem razredu. Gre za nosilne poklice v turizmu, kuharje, natakarje, receptorje ...

Krediti in državni milijoni

Tolminska občina je tudi letos pohitela s pripravo proračuna za prihodnje leto, v katerega je zajela mnogo želja občanov. Tako bi lahko sklepali po soglasni potrditvi odloka skupaj s pripombami v prvem branju. Proračun bodo sprejemali na decembrski seji. Med večjimi naložbami bo obnova atletsko nogometnega stadiona na Brajdi v Tolminu s ciljem, da bi v prihodnjih letih celotno območje preuredili v sodoben športni park.

Občinsko gostinstvo s tisočakom primanjkljaja

Režijski obrati pod Valdoltro, na Študentu in Sv. Jerneju, s katerimi se je ankaranska občina lansko poletje prelevila v gostinca, so letos prinesli tisoč evrov izgube. Ali so poslovali bolje ali slabše kot leta 2016, ko je občina začela s tem projektom, ni znano. Največ dobička je imel lokal pod Valdoltro, prihodnje leto pa naj bi režijski obrat zrasel še na Sv. Katarini.

V vsakem petem evropskem avtu

Pred dnevi so okrogli jubilej praznovali v Tekstilni tovarni Okroglica. Ne sicer 70-letnice, kot veliko drugih goriških podjetij v tem letu, ampak tudi šest desetletij je za obstoj podjetja obdobje, ki mu velja nazdraviti.

Dimnikarsko podjetje ni krivo za požar v bloku

Po požaru na podstrešju bloka na Brdu v Bovcu februarja leta 2013 je novogoriško tožilstvo obtožnico zaradi povzročitve splošne nevarnosti spisalo proti Damjanu K., Primožu K. in podjetju Ekoenergetika. Krivde ni priznal nihče. Tožilstvo je zanje predlagalo pogojne obsodbe ter denarno kazen, novogoriško okrožno sodišče pa je v torek trojico oprostilo vseh obtožb.

Čarobnost sodobne umetnosti

Novo Gorico in Gorico bo za teden dni povezal 18. Pixxelpoint, tokrat pod naslovom Resnično čaroben trenutek. Kurator Božidar Zrinski si je ime za letošnjo festivalsko edicijo sposodil pri projektu kanadskega avtorja Adama Basanteja.

Elektronska čestitka in digitalni ognjemet

Nova Gorica bo, podobno kot lani, v novo leto vstopila ob knjižnem sejmu, z drsališčem na osrednjem trgu ter ob koncertih, med drugim nekaterih “obujenih” domačih glasbenih skupin. Znova napovedujejo tudi ognjemet. A ne na nebu. In ne sajastega, marveč iz bitov in bajtov.


Najbolj brano