Antolovič: Uprave Luke ne podpiram več

Nadzorniki Luke Koper bodo 29. decembra skoraj zagotovo razrešili upravo Luke Koper, ki jo vodi Drago Matić. Zeleno luč za to si bodo priskrbeli dan prej, 28. decembra, na skupščini delničarjev. Nadzorniki, ki jih vodi Rado Antolovič, namreč delničarjem predlagajo, da izglasujejo nezaupnico Matićevi upravi. Slovenski državni holding (SDH) pa nezaupnico podpira. “Uprave Luke ne podpiram več,” je danes povedal Antolovič.

Uprava Luke: delavski direktor in član uprave Stojan Čepar 
(zanj nadzorni svet ne predlaga nezaupnice), člana uprave 
Irena Vincek in Andraž Novak ter predsednik uprave Drago 
Matić.    Foto: Zdravko Primožič/FPA
Uprava Luke: delavski direktor in član uprave Stojan Čepar (zanj nadzorni svet ne predlaga nezaupnice), člana uprave Irena Vincek in Andraž Novak ter predsednik uprave Drago Matić.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Rado Antolovič je bil danes do uprave pod vodstvom Draga Matića zelo kritičen. “Uprava je delala dosti napak. V zadnjih šestih mesecih se je stvar zablokirala in se je ne da več odblokirati,” se glasijo Antolovičeva pojasnila. Pred šestimi meseci je sicer svoje delo nastopil sedanji nadzorni svet.

Antolovič pritiskal, ukor pa Matiću

“Predsednik uprave je danes dobil tudi opomin in ukor zaradi nepravilne komunikacije s podpredsednikom nadzornega sveta in nepravilnega odnosa s predsednikom nadzornega sveta,” je še dejal Antolovič. Kaj konkretno mu očitajo, ni želel povedati. Kot kaže, gre za dogajanje letos julija, ko je Antolovič po elektronski pošti Matiću predlagal, da Luka obnovi sponzorsko pogodbo s FC Koper in da se aktivno vključi v kampanjo za drugi tir. Na naše vprašanje, ali je nadzorni svet obravnaval to domnevno vplivanje na upravo, je Antolovič odgovoril: “Za to je predsednik uprave dobil ukor.” Spomnimo, nedostojno komunikacijo Antoloviča s predsednikom uprave je obravnavala komisija za integriteto Luke in zadevo predala v odločanje Komisiji za preprečevanje korupcije, ki pa postopka še ni končala. Nadzorni svet Luke pa se je danes odločil za ukor, a ne Antoloviču, ampak Matiću. “Luka potrebuje boljšo upravo,” ocenjuje prvi nadzornik. Pripravljen je tudi na tveganje, da bi se delavci Luke uprli pogromu nad upravo, ki ima rekordne poslovne rezultate. “Presoditi je treba, kaj je večje tveganje. Mislim, da delavci vidijo, da se zadeve ne premikajo,” je odgovoril Antolovič.

Nezaupnica trem članom od štirih

Nadzorniki so za novoletno izredno skupščino delničarjev 28. decembra pripravili predlog sklepa: “Skupščina izreče nezaupnico predsedniku uprave družbe Luke Koper Dragu Matiću, članici uprave Ireni Vincek in članu Andražu Novaku.” Zakaj ne predlagajo tudi nezaupnice delavskemu direktorju Stojanu Čeparju, če je uprava kolektivni organ, niso pojasnili.

Po pričakovanjih so nadzorniki podlago za nezaupnico Matićevi upravi našli v poročilu revizijske hiše PricewaterhouseCoopers o sodelovanju Luke Koper z izvajalci pristaniških storitev (IPS). Z IPS sicer v Luki poslujejo že več kot 20 let. Nadzorni svet je v obrazložitvi predloga zapisal, da je poročilo posebne revizije razkrilo nepravilnosti in izpostavljenost visokim tveganjem pri delovanju družbe, predvsem na področju sodelovanja z izvajalci pristaniških storitev (IPS). “Nadzorni svet je ugotovil, da uprava ne obvladuje razmer,” je povedal Antolovič.

A nadzorniki se očitno zavedajo tudi tega, da revizija ni odkrila nezakonitosti oziroma oškodovanja Luke. “Ker se poročilo o posebni reviziji družbe ne opredeljuje do odškodninske odgovornosti uprave družbe, nadzorni svet delničarjem na njegovi podlagi ne predlaga imenovanje posebnega zastopnika za vložitev odškodninske tožbe, pač pa delničarjem, ki so se pod prejšnjo točko dnevnega reda seznanili s poročilom posebne revizije, s predlogom sklepa omogoča razpravo in odločanje o zaupanju do uprave,” so zapisali nadzorniki.

Izredna skupščina delničarjev Luke bi morala biti po prvotnem sklicu 14. decembra, a je bila sklicana prepozno, saj do skupščine ne bi minilo zakonsko določenih 30 dni. Antolovič je odgovornost za to napako pripisal Matićevi upravi. Nadzorniki so danes pripravili vse za nov sklic 28. decembra, ki prvič v zgodovini koprskega podjetja ne bo v domačem kraju, ampak bo v portoroškem Hotelu Slovenija.

Leben da, Leben ne

Zakulisne snubitve kandidatov in boji za zasedbo luške uprave pol leta pred volitvami so že nekaj časa v polnem teku. “Novega kandidata za vodenje uprave Luke še nimamo,” je danes dejal Antolovič. Zanikal pa je, da bi bil sam pripravljen (začasno) prevzeti vodenje. V zadnjih mesecih smo mediji omenjali več imen, največkrat državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Jureta Lebna, ki pravi, da je vpet v drugi tir, generalnega direktorja SŽ Dušana Mesa, ki je to večkrat zanikal, direktorja Marjetice Gašparja Gašparja Mišiča, ki si to želi, in direktorja Ferspeda Metoda Podkrižnika.

Rezultati

Nadzorniki Luke so danes zavrnili ugotovitve iz odprtega pisma sveta delavcev, ki so v postopku izbora novega revizorja BDO Revizija v nadzornem svetu zaznali nepravilnosti. “Ugotovili smo, da ni bilo nobene nepravilnosti,” trdi Antolovič.

Da bodo nadzorniki upravo zagotovo razrešili, dokazuje tudi to, da so še tretjič zavrnili letni načrt za leto 2018, v katerem je Matićeva uprava med drugim napovedala zaposlitev kar 220 delavcev (v zadnjih letih so vsako leto zaposlili 50 delavcev). “Ni v redu. Nezadosten je in ni v korist družbe,” je dejal Antolovič. V njem pogreša od analize vpliva povečanja produktivnosti do tega, kako se bodo investicije odražale pri stroških. “Vemo, da Koper prodaja najboljši paket storitev in te storitve bi morale biti nekako drugače cenjene, kot so,” je našteval.


Najbolj brano