V zadevi Kobra pričal tajni sodelavec policije

V sojenju v zadevi Kobra je danes na koprskem okrožnem sodišču prek videokonference pričal eden od tajnih policijskih sodelavcev. Opisal je, kako sta z drugim tajnim sodelavcem od bratov Valona in Shqiprona Hoxhaj večkrat kupila prepovedane droge. Zagovorniki obtoženih pa so ob tem opozorili na nedoslednosti, zaradi katerih so podvomili v pričanje.

V sojenju v zadevi Kobra je danes na koprskem okrožnem 
sodišču prek videokonference pričal eden od tajnih policijskih sodelavcev.
V sojenju v zadevi Kobra je danes na koprskem okrožnem sodišču prek videokonference pričal eden od tajnih policijskih sodelavcev. 

KOPER > Tajni policijski sodelavec št. 1122 je pričal prek videokonference, pri čemer je imel zamegljen obraz in popačen glas, ker je govoril v albanščini, pa je pri prevajanju pomagal tolmač.

Priča je najprej natančno opisala, kako sta skupaj z drugim policijskim sodelavcem sprejela navodilo vodje primera, da stopita v stik z obtoženimi in če jima ponudijo drogo, to tudi kupita. Ob prvem stiku z bratoma Hoxhaj sta policijska sodelavca dobila v poskus manjšo količino kokaina, prav tako tudi ob drugem stiku. Obakrat sta drogo nato predala vodji primera.

Pri zadnjem nakupu je bilo v igri kar 2,5 kilograma kokaina

Nato so sledili večji nakupi. Tajni sodelavec je natančno navedel, kako sta štirikrat kupila drogo. Prvič je šlo za 500 gramov heroina, za kar sta plačala 7500 evrov. Drugič sta za isto količino heroina plačala 11.000 evrov, tretjič pa za 200 gramov kokaina 9000 evrov. Pri zadnjem nakupu je bilo v igri kar 2,5 kilograma kokaina, tedaj pa so prodajalce tudi prijeli.

Obrambo so zanimali stiki tajnega sodelavca s Fazlimom Gashijem, ki so ga pred tem kot pričo privedli iz pripora, v katerem se nahaja zaradi drugega kazenskega postopka. Gashi je med drugim dejal, da sta ga moška, ki sta se kasneje izkazala za sodelavca policije, "prisilila", naj jima proda drogo. Večkrat sta ga namreč klicala in mu dopovedovala, da drogo nujno potrebujeta.

Prav tako so v dvorani predvajali videoposnetke tajnega policijskega opazovanja Hoxhajev, ki so jih izvrševali na različnih lokacijah v Izoli in Kopru tekom leta 2016. Valon Hoxhaj je pri tem opozoril, da je bil eden od obeh tajnih sodelavcev policije povsem drugačen od moškega na posnetkih. "Jamčim z življenjem, prepričan sem milijardno odstotno," je poudaril.

Ali gre za isto osebo?

Tajni sodelavec policije se je najprej izmikal odgovoru na vprašanje, v kakšnih okoliščinah je spoznal Gashija, češ da okoliščine nimajo opraviti s tem primerom. Ko je predsednica senata Tatjana Pavlovec po večkrat vztrajanju razčistila, da mora odgovoriti, in je tudi tožilstvo poudarilo, da pričakuje odgovor, je priča izpovedala, da je do srečanja prišlo slučajno.

Odvetnik Renato Dukič je sicer ob izmikanju priče izpostavil, da se poraja dvom, da gre pri priči za isto osebo, ki je bila zaslišana v kriminalistični preiskavi. Iz vrst obrambe pa je bilo slišati tudi vprašanje, ali priči nemara kdo piše odgovore.

Tudi sicer si je priča pri opisu srečanj, na katerih je kupil drogo od Gashija, vzela dalj časa za odgovore, glede količin prepovedanih substanc in zneskov zanje pa ni bil tako natančen kot v primeru bratov Hoxhaj.

Sojenje domnevnim članom kriminalne združbe, ki naj bi se ukvarjala s preprodajo drog in prevažanjem ilegalnih prebežnikov, se bo nadaljevalo že v petek.


Najbolj brano