Je bil Nejc nasilen do Lie?

Piranski srednješolci Nejc, Lia, Jaka, Jernej in Maša so pod mentorstvom Nene Močnik svojim vrstnikom zaigrali prizore nasilja, da bi jih spodbudili k razmišljanju o tej temi. “Naša družba je še vedno preveč tolerantna do nasilja,” meni Cveto Kokalj, kriminalist iz koprske policijske uprave.

Piranska dijaka Lia in Nejc sta bila osrednja junaka v zaigranih 
prizorih nasilja. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Piranska dijaka Lia in Nejc sta bila osrednja junaka v zaigranih prizorih nasilja. Foto: Zdravko Primožič/FPA

PIRAN > “Je bil Nejc nasilen do Lie?” je dijake, zbrane v piranskem gledališču Tartini, nagovorila Nena Močnik, aktivistka proti nasilju in mentorica predstave na temo nasilja nad ženskami. Dijake Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran je tudi pozvala, naj pridejo k njej na oder in namesto igralcev pokažejo, kako bi oni ravnali v podobnih primerih. Dijaki so preko delavnic prispevali tudi misli za razstavo na temo “Nasilne zveze so brez veze” (kakor se je tudi imenuje tudi stran na omrežju facebook).

Prireditev je v okviru obeležitve Mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami, ki ga obeležujemo danes, organiziral aktiv programov v mreži pomoči žrtvam nasilja v obalno-kraški in primorsko-notranjski regiji (Krizni center za žrtve nasilja Piran, Krizni center za otroke in mladostnike Koper - Marelična hiša, Regijska varna hiša Kras, Društvo za nenasilno komunikacijo, enota Koper ter regijska koordinatorica za preprečevanje nasilja pri CSD Koper).

Statistike kažejo, da vsaka četrta ženska v Evropski uniji vsakodnevno doživlja nasilje. Nacionalna raziskava o nasilju v zasebni sferi in v partnerskih odnosih pa je pokazala, da je vsaka druga ženska (56,1 odstotka) v Sloveniji od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja. Večina (92 odstotkov) povzročiteljev fizičnega nasilja nad ženskami je moških.

Žrtve se čutijo krive

“Na osnovi svojih dolgoletnih izkušenj lahko povem, da se žrtve skoraj zmeraj čutijo krive za nasilje, ki ga trpijo. To jim dostikrat preprečuje, da se ne umaknejo iz nasilnih zvez,” je povedala Katja Lena, direktorica Centra za socialno delo Piran. Omenila pa je, da se stvari vendarle premikajo na bolje, saj se žrtve večkrat odločijo nasilje prijaviti. Poudarila je, da žrtev potrebuje tudi razumevajoče okolje. “Za nasilje ni nikoli opravičila in je vselej nesprejemljivo vedenje. Mladi, izberite nenasilje!” je dijakom položila na srce.

“Žensko tepe dolg jezik”

Koprski kriminalist Cveto Kokalj je poudaril pomen povezovanja policije s strokovnimi službami in nevladnimi organizacijami za učinkovit nastop proti nasilju. “Še vedno slišimo, da sta za nasilje potrebna dva, da žensko tepe predolg jezik in podobno. Naša družba je še vedno preveč tolerantna do nasilja,” je ocenil. Po njegovih besedah se 70 odstotkov umorov zgodi v družinski dinamiki, kjer je prisotno nasilje. “Nasilje je treba prepoznati pravočasno in pomembno je, da mu postavimo meje,” je pojasnil.


Najbolj brano