Test balzamov za ustnice: najdražji ni najboljši

Potrošniške organizacije so postavile pod drobnogled več kot 70 balzamov za ustnice (18 od teh jih lahko kupite tudi v Sloveniji), ki spadajo med najbolj razširjene kozmetične izdelke. Cilj testa je bil ugotoviti neželene sestavine.

Izdelki na testu, razvrščeni po naključnem vrstnem redu. Foto: Vir: Zveza potrošnikov Slovenije
Izdelki na testu, razvrščeni po naključnem vrstnem redu. Foto: Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

LJUBLJANA > Kar polovica v Sloveniji dostopnih balzamov za ustnice je vsebovala nezaželene sestavine, sporočajo iz Zveze potrošnikov Slovenije. Za devet izdelkov, ki mineralnih olj ne vsebujejo, so odšteli med 1,14 in 10,95 evra. ZPS test je ponovno pokazal, da niti višja cena, uveljavljeno ime proizvajalca niti navedbe proizvajalcev niso pokazatelji bolj ali manj kakovostnega oziroma varnega izdelka.

“Glavni del testa je bil preizkus vsebnosti mineralnih olj, konkretno mosh in moah, za katere sumijo, da škodujejo zdravju. Pri izdelkih, ki so ta del testa dobro opravili, torej mosh in moah niso vsebovali, smo nato ugotavljali, kako učinkovito vlažijo ustnice – čeprav, kot smo že omenili, to ni glavni cilj balzamov. Vsak izdelek je nato preizkusilo 30 uporabnic, ki so podale mnenje o uporabi, občutku na ustnicah, priročnosti embalaže, strokovnjaki pa so ocenili, ali so oznake skladne z predpisi, čitljive in razumljive,” je način testiranja predstavila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: “Ob redni uporabi balzama na leto, po ocenah Znanstvenega komiteja za varstvo potrošnikov pri Evropski komisiji, zaužijemo približno 20 gramov balzama.”

Glede na to, da so med dobro ocenjenimi izdelki tako dražji kot cenejši izdelki, na ZPS potrošnikom, ki ne želijo uporabljati balzama za ustnice z mineralnimi olji ali hormonskimi motilci, svetujejo, da upoštevajo spodnje nasvete.

> Preberite seznam INCI, najbolje je, če izdelek vsebuje rastlinska olja. Sestavine, ki so lahko kritične: cera microcistallina/microcistallina wax, ceresin, mineral oil, ozokerite, paraffin, paraffinum liquidum, petrolatum, hydrogenated polyisobutene, polyethylene, polybutene.

> Izberite balzam v tulcu. To je najbolj higienska izvedba. Izdelke v lončku moramo nanašati z rokami, kar s higienskega vidika ni najbolje. Balzami, ki jih iztisnemo iz tube, so bolj tekoči, kar pomeni, da vsebujejo več vode, to pa lahko poslabša higiensko neoporečnost izdelka.

> Kot je pokazal test, balzami, ki jih lahko kupite samo v lekarni, niso bolj varni ali boljše kakovosti kot tisti, ki jih lahko kupite v drogerijah ali supermarketih.

> Zaščitni faktor: dobrodošel za uporabo na morju, pohodništvu ali smučanju. Preverite, kakšen zaščitni faktor vsebuje balzam. Če je na seznamu sestavin Ethylhexyl methoxycinnamate, raje izberite drugega.

> Propyl in Buthylparaben v kozmetični industriji uporabljajo kot konzervansa. Uvrščata se med hormonske motilce.

> Parfumi in dišave: v kozmetičnih izdelkih so le zato, da so izdelki vabljivejši, a so pogosti povzročitelj alergij. Na seznamu 26 najbolj alergenih kemikalij, ki jih morajo proizvajalci posebej navesti (ne zadostuje samo navedba “parfum”), so linalool, limonene, geraniol, citronellol, ki so pogosto tudi v balzamih za ustnice.

Spletno uredništvo


Najbolj brano