V Tomosu plače dobivajo z zamudo

“Ne, nismo še dobili oktobrskih plač,” je danes povedal eden izmed zaposlenih v Tomosu. Delavci so zelo zaskrbljeni za usodo podjetja, ki ga je pred dvema letoma kupilo podjetje Iztoka Pikla. Težave zdaj blaži posojilo, za katero je menda moral zastaviti koprsko družbo, Pikl pa pravi, da družba nima velikih težav.

Kot kaže, naročila za Tomosove mopede sicer prihajajo, 
vendar je težava s financiranjem proizvodnje. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Kot kaže, naročila za Tomosove mopede sicer prihajajo, vendar je težava s financiranjem proizvodnje. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER >Celjski podjetnik Iztok Pikl je Tomos kupil novembra leta 2015 prek svojega podjetja MPO Kabel. Tedaj je napovedoval, da bo proizvodnjo dvokoles krepko povečal, a kaže, da načrte spremljajo težave.

Delavci se bojijo

Že poleti so bile težave izrazitejše, a kasneje je podjetje dobilo posojilo in je nekako šlo. Vse do jeseni, ko so plače začele zamujati. “Eno plačo so zaposleni dobili prejšnji petek, tako da podjetje zaposlenim zdaj dolguje eno plačo in še del regresa,” pravi Sašo Ristič, sekretar sindikata SKEI za kraško-notranjsko in obalno regijo. Delavci so v skrbeh, bojijo se, da jim bo podjetje sčasoma dolgovalo še več.

20 delavcev približno je zdaj zaposlenih v Tomosu.

Naročila za mopede so, a podjetje po naših informacijah v nekaterih obdobjih ni imelo dovolj kapitala za financiranje proizvodnje, da bi lahko kupilo ves potrebni repromaterial. Od nekaterih kupcev so zahtevali tudi vplačilo vnaprej, smo izvedeli neuradno.

Za posojilo zastavil Tomos

Po poročanju Dnevnika je Piklovi družbi MPO Moto, preko katere obvladuje Tomos, avgusta uspelo pridobiti sveža dolžniška sredstva, v zameno za pridobitev 550.000 evrov posojila pa je moral pri SID banki zastaviti Tomos. Posojilo mora vrniti do leta 2023, menda pa je dogovorjena dokaj visoka obrestna mera.

Naš vir je potrdil tudi informacijo, da je imela družba v prvi polovici leta dlje časa blokirane transakcijske račune. Iztok Pikl se nam včeraj ni odzval, je pa za STA priznal, da so “malo zamudili s plačami”, da pa so sicer z zadevami na tekočem. V preteklosti so res imeli težave, zaradi česar so tudi najeli kredit pri SID Banki. Kot je še poudaril celjski podjetnik, je šlo za namenska sredstva za nakup repromateriala. Dodal je, da težav ni mogoče sanirati “od danes na jutri”, ampak da se bodo učinki zadnjih ukrepov poznali šele v nekaj mesecih.

V Tomosu je trenutno zaposlenih približno 20 delavcev.

SONJA RIBOLICA, STA


Najbolj brano