Dogovor je “garancija” za četrto razvojno os

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in predsednik Razvojnega sveta Severne Primorske, novogoriški župan Matej Arčon sta včeraj podpisala dogovor za razvoj goriške regije. Trije projekti, ki jih bodo skupaj uresničili država in občine, so vredni 36,5 milijona evrov. Največ, 31 milijonov, bo šlo za 4. razvojno os, torej za prenovo cest v Zgornjem Posočju in na Idrijsko-Cerkljanskem.

Dogovor sta podpisala gospodarski minister Zdravko 
Počivalšek (desno) in novogoriški župan ter predsednik 
Razvojnega sveta Severne Primorske Matej Arčon.   Foto: STA
Dogovor sta podpisala gospodarski minister Zdravko Počivalšek (desno) in novogoriški župan ter predsednik Razvojnega sveta Severne Primorske Matej Arčon.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Želimo si seveda večje dostopnosti severno-zahodnega dela regije, ki ni pomemben le za tamkajšnje prebivalce, temveč tudi za turistične obiskovalce. Navsezadnje pa je dobra infrastruktura ključnega pomena za razvoj podjetništva in privabljanje investitorjev,” je ob podpisu dogovora dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Za vzpostavitev koridorja in modernizacijo povezave 4. razvojne osi bosta država oziroma ministrstvo za infrastrukturo prispevala 95 odstotkov od predvidenih 31 milijonov evrov.

Promet bo lahko stekel normalno

Kot je pojasnil tolminski župan Uroš Brežan je ta denar namenjen urejanju cestne infrastrukture do leta 2020. “Ta dogovor je za nas garancija, da se bodo dela na 4. razvojni osi nadaljevala,” je poudaril včeraj. Na odseku med Želinom in Dolenjo Trebušo dela že tečejo, sledila pa bo še rekonstrukcija ceste med Dolenjo Trebušo in Bačo ter gradnja tolminske obvoznice.

Razmišljanja o čezmejni ekonomski coni

V Goriški razvojni regiji delajo na tem, da možnost oblikovanja posebne ekonomske cone na ob- in čezmejnem območju ne bi bila le mrtva črka, zapisana v pristopni pogodbi Slovenije za članstvo v EU. Na ravni EU so že imeli nekaj razgovorov na to temo, je povedal Matej Arčon. Ministru Zdravku Počivalšku jih nameravajo predstaviti prihodnji mesec. Cona bi bila vzpostavljena na obeh straneh meje, ne bi pa pomenila duty-free cone, oproščene določenih davkov, je poudaril Arčon. “Vzpostaviti bi bilo treba območje, ki bi bilo razvojno naravnano in specifično za to čezmejno regijo. Veliko se pogovarjamo o elektromobilnosti, ker imamo na Goriškem tako proizvajalce in distributerje električne energije kot proizvajalce električnih izdelkov za avtomobile. To je samo razmišljanje. Ker gre za čezmejni predlog, ga je treba tudi čezmejno uskladiti,” je v tej fazi razkril Arčon.JK

“Na relaciji od Tolmina proti Ljubljani se na stari cesti težko srečata dva tovornjaka. Ta projekt nam zagotavlja, da bo promet lahko tekel normalno,” se širitve in posodobitve cest veseli Brežan. Prav to je namreč ključno za razvoj gospodarstva in turizma.

Predstavniki goriške razvojne regije in države so se dogovorili, da bodo skupaj uresničili še dva projekta. Prvi je ureditev skupnostnega centra v Novi Gorici. V pritličju stavbe, ki jo je Mestna občina Nova Gorica pred leti kupila od Primorja v stečaju, že deluje pro bono ambulanta, uredili pa so tudi prostore za brezdomce. “V višjih nadstropjih bomo vzpostavili tudi prostore za potrebe društva Šent in nekaj sob za potrebe drugih institucij, ki delajo na področju sociale,” je pojasnil novogoriški župan Matej Arčon. Ureditev skupnostnega centra bo v celoti stala 1,6 milijona evrov; od tega bo iz države in EU skladov prišlo 350.000 evrov.

Država bo za modernizacijo cest v Zgornjem Posočju in na Idrijsko Cerkljanskem do leta 2020 odštela 31 milijonov evrov.

V okviru podpisanega dogovora si mladi v Goriški razvojni regiji lahko obetajo tudi štipendije, saj je za regijsko štipendijsko shemo namenjenih skoraj 3,9 milijona evrov. Država in EU bosta za štipendije prispevali več kot polovico tega zneska.

Kmalu drugo povabilo

Minister je v minulih mesecih podobne dogovore podpisal tudi z drugimi regijami. Gre za nov pristop, kjer pobude, kaj naj država financira oziroma sofinancira s pomočjo evropskih sredstev, prihajajo od spodaj navzgor.

V prvem tovrstnem povabilu država ni oziroma ne bo podpisala dogovora s tremi regijami, saj z njimi niso uspeli najti primernih skupnih projektov, je pojasnil minister. Med temi regijami je tudi obalno-kraška. Kmalu bo sledilo novo povabilo regijam, naj predlagajo projekte, je napovedal. V drugo bo država med razvojne regije razdelila 412 milijonov evrov.


Najbolj brano