Trubarju naredili facebook profil

Trubarjeve besede “stati inu obstati” so ob 500. obletnici začetka protestantizma spodbudile strokovne delavce in dijake Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina k razmišljanju o njihovem sporočilu. S projektnim dnevom so spoznavali ključne dogodke ter osebnosti tistega časa, s teleskopom so opazovali sonce, izdelali Trubarjev facebook profil in počeli še veliko zanimivega. Dan so zaključili s predstavitvijo esejev dijakov, ki so sodelovali na natečaju Zavoda za šolstvo in Fakultete za družbene vede v okviru projekta Milenijci Milenijcem.

Dijaki so pri matematiki slišali zanimiva dejstva o znanem matematiku 
Fermatu in njegovem izreku.

 Foto: Alenka Tratnik
Dijaki so pri matematiki slišali zanimiva dejstva o znanem matematiku Fermatu in njegovem izreku.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Ajdovska srednja šola se je pridružila šolam in drugim ustanovam, ki z različnimi dejavnostmi obeležujejo 500. obletnico začetka protestantizma. Ajdovce so še posebej nagovorile besede ”stati inu obstati, ki jih je Primož Trubar zapisal v Katekizmu (1550). Običajen šolski dan so se odločili spremeniti v projektni dan. “Izhajali smo iz duha reformacije, v luči sprememb v poučevanju in razmislekov o kompetencah učiteljev za 21. stoletje pa smo se odločili za projektno delo,” je po drugačnem petkovem dopoldnevu povedala vodja projekta Mateja Ceket Odar.

Izziv za dijake in strokovne delavce

Dijaki in strokovni delavci so na delavnicah spoznavali temeljna dejstva in pomembne osebnosti tistega časa, raziskovali znanstvene metode, odkrivali značilnosti heliocentričnega sistema, opazovali s teleskopom, izdelali kalejdoskop in, kot je poudarila vodja projekta, poglabljali kulturno in domovinsko, pa tudi evropsko identiteto ter zavest. “Izdelali smo publicistična besedila in likovne izdelke, dnevno informativno oddajo, kviz, Trubarjev FB profil. Povezali smo se tudi z Lavričevo knjižnico, ki ta mesec gosti različne dogodke ob obletnici protestantizma,” je še dodala Mateja Ceket Odar.

Z rezultatom je bil zadovoljen tudi ravnatelj Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina Andrej Rutar.“ Taki dnevi so priložnost, da mlade spodbudimo, da razmišljajo tudi o stvareh, o katerih mogoče ne bi. Včasih se zdi, da jih taka vprašanja ne zanimajo, a če dobijo pravo iztočnico, so zelo kreativni. Projektno delo pa je izziv tudi za strokovne delavce,” je povedal ravnatelj srednje šole.

Razmišljanja milenijcev

Pestro dogajanje na šoli je minilo tudi v znamenju projekta Milenijci Milenijcem Fakultete za družbene vede in Zavoda za šolstvo, ki sta letos mlade z zahodnega dela Slovenije povabila k natečaju Milenijska generacija, kdo in kje smo, kam gremo, kaj si želimo? Skupina študentov, med katerimi je tudi nekdanja dijakinja ajdovske srednje šole, zdaj študentka politologije, Natali P. Nardin, je pod vodstvom profesorja Igorja Lukšiča želela mlade, tudi v luči 500. obletnice začetka protestantizma in 100. obletnice oktobrske revolucije, spodbuditi k razmišljanju o družbenih spremembah in izzivih, ki so pred milenijsko generacijo. “S projektom smo jim dali priložnost, da povejo svoje mnenje. Verjamemo, da imajo kaj povedati. Natečaj se še ni zaključil, dobivamo pa izjemne eseje. Kljub vsem problemom in negotovosti mladi ohranjajo optimizem,” je povedala Natali P. Nardin. Ob tej priložnosti so svoje eseje predstavili tudi dijaki ajdovske srednje šole Kaja Brezavšček, Veronika Kojić in Jakob Remškar.

O protestantizmu tudi v knjižnici

Lavričeva knjižnica ta mesec z različnimi dogodki obeležuje 500. obletnico protestantizma in njegove vplive v Vipavski dolini. V matični knjižnici je na ogled razstava faksimilov protestantskih tiskov, ki jih hrani knjižnica. Pred dnevi je o reformaciji, Primožu Trubarju in slovenski književnosti 16. stoletja predaval izvrsten poznavalec reformacije, dr. Jonatan Vinkler z Univerze na Primorskem, glavni urednik Zbranih del Primoža Trubarja in Založbe Univerze na Primorskem. Vinkler je ob tej priložnosti izpostavil delo Vipavca Matije Trosta. O njem je znanega malo, leta 1588 pa je v slovenski jezik prevedel biografijo Primoža Trubarja, Eno leipo in pridno predigo ob pogrebi tiga visokuvučeniga gospud Primoža Truberia ranciga, ki jo je napisal eden najpomembnejših protestantskih teologov dr. Jacob Andreae. Trost je tako zaslužen za prvo biografijo v slovenskem jeziku. V knjižnici so pripravili tudi tiskarsko delavnico z mojstrom Markom Drpićem, v sredo pa bo v Vipavi o protestantizmu predaval zgodovinar Branko Marušič, tematiki se bodo posvetili tudi na bralnih krožkih in srečanjih.


Najbolj brano