Ultrazvok za mlajše ženske

Društvo proti raku dojk Posočje pripravlja danes popoldne v telovadnici šolskega centra tretjo prireditev MIDO - miganje za zdrave dojke.

Utrinek z lanske prireditve MIDO - miganje za zdrave dojke Foto: Foto Červ
Utrinek z lanske prireditve MIDO - miganje za zdrave dojke Foto: Foto Červ

TOLMIN > Vsakoletni dobrodelni dogodek, ki privabi veliko mladih in manj mladih žensk in tudi moških ter številne nastopajoče, ki brezplačno oblikujejo program z veliko glasbe, je namenjen osveščanju in zbiranju denarja za pomoč obolelim ter novo opremo. “Prireditev je dobrodelna, zbrani sklad prostovoljnih prispevkov je letos namenjen za ultrazvok za preiskave dojk pri ženskah v starosti od 25 do 50 let, kajti v tem starostnem obdobju se pojavnost raka dojke počasi že zvišuje,” pojasnjuje ginekologinja Erika Tuta. Po 50. letu je dostopna preventivna presejalna mamografija v okviru nacionalnega programa Dora.

Ker je pot do mamografa v šempetrski bolnišnici dolga, si v Posočju že dlje časa prizadevajo, da bi jih obiskovala mobilna enota mamografije. Jutrišnji program bo kot običajno pester. Popoldne od 16. ure bodo v zabavni družbi telovadili in spodbujali k redni vadbi, ki pomembno zmanjšuje tveganje ne samo za raka dojk, ampak tudi za raka maternice in črevesja, je preventiva proti srčno žilnim obolenjem, Alzheimerjevi in še mnogim drugim boleznim.


Najbolj brano