Filip Matjaž je bil tretji med mladimi kuharji
Kulinarika
18. 11. 2017, 17.14
, posodobljeno: 18. 11. 2017, 17.14
Filip Matjaž (na fotografiji), kuhar v gostilni družinskega hotela Tomi v Portorožu, je v Barceloni nedavno sodeloval na tekmovanju mladih evropskih kuharjev pod okriljem mednarodnega Inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem in v finalu osvojil tretje mesto, pred njim sta bila predstavnika Severne Irske in Finske.
barcelona Predstavil se je z jedjo Okus slovenskega morja, avtorsko različico brodeta, s katero je sledil tekmovalni nalogi, naj pripravi posodobljeno tradicionalno jed iz domačega okolja. Jed, za katero je uporabil sestavine iz svojega okolja, je koncipiral kot zloženko zelenjave, morskih sadežev in rib na emajliranem krožniku, juho za dokončanje brodeta pa je postregel v prav tako emajliranem lončku. Matjaž je postal tudi ambasador omenjenega inštituta za Primorsko, ki se z angažmajem dr. Aleša Gačnika s portoroške Turistice poteguje za naslov Evropske gastronomske regije za leto 2020.