Iztok Mlakar nam bo zapel z albuma Porkaeva!

“Ti ku prvi dan si ljepa, jest pej ... Ugasni luč, je cajt. Če je rjes ljubezen sljepa, gvišno v temi puot zna najt,” prepeva Iztok Mlakar v ljubezenski pesmi Šuolni, ki zveni tako v gledališki uspešnici Pašjon kakor na koncertih, skozi katere Mlakarja spremlja glasbenik David Šuligoj.

Naslovnica najnovejšezbirke pesmi Iztoka Mlakarja
Naslovnica najnovejšezbirke pesmi Iztoka Mlakarja 

NOVA GORICA > Prihodnjo sredo ji bomo lahko prisluhnili še na novem albumu Porkaeva!, ki ga bo igralec novogoriškega gledališča, komedijant in glasbenik dodal prejšnjim Štorije in baldorije (1992), Balade in štroncade (1994), Rimarije iz oštarije (2001) in Romance brez krjance (2008).

Nova zbirka devetih pesmi, ki bo kakor prejšnje izšla pri založbi ZKP RTV Slovenija, je precej svetla. Več let kot je za njim, manj pesimizma je v njegovem doživljanju sveta, je Iztok Mlakar dejal med včerajšnjo predstavitvijo albuma Porkaeva! na drugem programu nacionalnega radia. In poudaril, da so ironija, ironična distanca, humor, smeh in nasmeh plodovi zrelosti. Že v Pašjonu je segel po svetopisemski motiviki: “Ta mitologija je del vseh nas, pa če si veren ali ne. Vedno pravim, da Bog že ve, zakaj me je napravil ateista.”


Najbolj brano