Obrtnik leta je Slavko Kržišnik

Obrtno-podjetniška zbornica (OZS) je podelila stanovske nagrade. Ena je romala tudi na Primorsko, v roke kovinarja Slavka Kržišnika iz Godoviča, ki je postal Obrtnik leta.

Slavku Kržišniku (v sredini) sta čestitala tudi predsednik OZS   
Branko Meh (levo) in predsednik države Borut Pahor.  Foto: Nebojsa Tejic/STA
Slavku Kržišniku (v sredini) sta čestitala tudi predsednik OZS Branko Meh (levo) in predsednik države Borut Pahor.  Foto: Nebojsa Tejic/STA

BRDO PRI KRANJU > Priznanje Obrtnik leta si je s poslovno odličnostjo prislužil Slavko Kržišnik oziroma njegovo družinsko podjetje S.VAR, ki se ukvarja z obdelavo kovin in izdelavo vodnih turbin. Varjenja se je učil že kot 15-leten fant. Dokaj hitro je zašel tudi v obrtniške vode in najprej postal samostojni podjetnik, leta 2012 pa je podjetje preoblikoval v družbo z omejeno odgovornostjo. V zadnjih letih to temelji na izdelavi in razvoju turbin različnih velikosti ter druge opreme za male hidroelektrarne. Svoje izdelke prodajajo v Sloveniji, Srbiji, Makedoniji in Franciji. Usmerjenost v zelene vire energije in smiselnost tovrstnih investicij jim zagotavlja širjenje trga tudi v prihodnje. Kržišnik je sicer od leta 2013 v pokoju, vendar kot lastnik podjetja zaposlene uspešno motivira.

Delavnost in želja po napredovanju pa so njegovo glavno vodilo še danes. Stabilnost in pozitivni trendi podjetja S.VAR temeljijo na usposabljanju mlajših zaposlenih, gradnji kakovostnih partnerstev v nabavni in prodajni verigi ter pozitivni klimi. V prihodnje si želijo konstantne rasti prihodkov in števila zaposlenih, hkrati pa ohranjati fleksibilnost na trgu. Osnova za rast družinskega podjetja je uspešen prenos na mlajšo generacijo. Kot kaže, Kržišnikovim to dobro uspeva, saj je s Slavkovo upokojitvijo vodenje podjetje prevzel sin Marko.

Podjetnik leta 2017 je Miran Andrejek oziroma Avto center Andrejek iz Kuzme. Najstarejši obrtnik leta je 86-letni Vladimir Korošec iz Zabovcev pri Ptuju, ki je mlinar od leta 1957, mlinarstvo pa je družinska tradicija že več kot 200 let.


Najbolj brano