O sencah, ki jih skrivamo

Pod snegom, novo dramsko besedilo igralke Saše Pavček, letošnje dobitnice Borštnikovega prstana, prek trikotnika med hčerjo, njenim ljubimcem in materjo obravnava medčloveške odnose in psihološke sence vsakega posameznika. Dramo v režiji Barbare Zemljič so krstno uprizorili v ljubljanskem Mini teatru.

V predstavi igrajo Pia Zemljič, Matej Puc in Tamara Avguštin.  Foto: Miha Fras
V predstavi igrajo Pia Zemljič, Matej Puc in Tamara Avguštin.  Foto: Miha Fras

LJUBLJANA > “Za dramatiko Saše Pavček so značilni motivi stigem, obremenjenost s tujci, prešuštva, odsotnost enega od staršev. Ti motivi kažejo na pomembno vlogo družine v njenih dramah, moški liki imajo željo po tem, da bi bili povsod prvi, ženski pa po priznanju svojega dela,” so zapisali v Mini teatru. Kot pravijo, je Pod snegom intimna zgodba, polna strasti in ljubezni, ki človeka doleti, ne da bi se sam odločil zanjo.

Dialogi v drami, ki jo je režirala Barbara Zemljič, so napisani v privzdignjeni verzni obliki. “Predstava se osredotoča na metaforičnost in ne na naturalizem. S kontrasti v scenografiji bo kazala na razliko med notranjim in zunanjim svetom likov, skozi telo in ples bodo izraženi intimni občutki krivde in sramu, ki jih pozna vsak izmed nas, zvok, kot eden izmed ključnih elementov predstave, pa bo služil poudarjanju notranjih stanj. Pričakujemo lahko intimen, gibalno in glasbeno podkrepljen, metaforičen prikaz človeških notranjih občutkov - tiste senčne strani, ki jo ljudje po navadi skrivamo,” še pravijo v Mini teatru.

V vlogi matere Mile nastopa Pia Zemljič, njeno hčer Malo upodablja Tamara Avguštin, ljubimca Martina pa igra Matej Puc. Dramaturginja je Eva Mahkovic, scenografka Meta Hočevar, kostumografinja Ana Savić Gecan in koreografinja Magdalena Reiter. Glasbo je napisal Miha Petric, lektorica je Klasja Zala Kovačič, svetlobo pa je oblikoval Miha Horvat. Naslednja ponovitev bo v Mini teatru jutri ob 21. uri.


Najbolj brano