Levi srečen le za Bucikovo

Vikend spored prvih slalomskih tekem nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju je v finskem Leviju prinesel veselje le slovenski ženski reprezentanci, kjer se je z devetim mestom izkazala Novogoričanka Ana Bucik. Štefan Hadalin (SK Dol Ajdovščina) se ni prebil v finale.

Ana Bucik je izboljšala lansko uvrstitev v Leviju. Foto: STA
Ana Bucik je izboljšala lansko uvrstitev v Leviju. Foto: STA

LEVI >V finskem mestecu znotraj polarnega kroga, kjer ta čas kuliso dnevne svetlobe pričarajo predvsem žarometi, se je v dvojnem sporedu precej bolj izkazal ženski del slovenske reprezentance. Članica SK Gorica Ana Bucik je zdržala pritisk prve slovenske slalomistke. Z devetim mestom (ta položaj je držala že po prvi vožnji) je dosegla svoj drugi najboljši izid na slalomih svetovnega pokala. Boljša je bila le januarja v Mariboru, ko je bila sedma.

“Sem zelo zadovoljna, saj nisem vedela, kaj točno lahko pričakujem na prvi tekmi. Gotovo še nisem v takšni formi, kot bi si želela. Glede na to je rezultat zelo lep. Moram reči, da sem imela kar nekaj treme zaradi menjave smuči. Nisem vedela, kako se bo izteklo. Na uvodnem rezultatu lahko gradim uspešno nadaljevanje sezone,” je po tekmi povedala Ana.

Rezultati, ženske - 1. Petra Vlhova (Slk) 1:49,98, 2. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:50,08, 3. Wendy Holdener (Švi) 1:51,33..., 9. Ana Bucik 1:53,24, 17. Maruša Ferk 1:53,96, 38. Klara Livk, brez uvrstitve (od stop v 1. vožnji) Meta Hrovat (vse Slo). Moški - 1. Felix Neureuther (Nem) 1:42,83, 2. Henrik Kristoffersen (Nor) 1:43,20, 3. Mattias Hargin (Šve) 1:43,28, 41. Štefan Hadalin, 55. Žan Kranjec

57. Žan Grošelj (Slo).

Trener Denis Štehanik pa je dodal: “Ana je v obeh tekih delala napake v zgornjem delu proge, v spodnjem pa je obakrat odpeljala dobro. Z dobrim treningom bo slej ko prej sestavila dve brezhibni vožnji in ko jih bo, se bo povzpela še više.”

Slovenski uspeh je s 17. mestom dopolnila Maruša Ferk z Blejske Dobrave. Če ne bi naredila napake v drugem teku, bi se lahko borila za vstop v deseterico. Po prvem teku je bila namreč dvanajsta.

Zmagala je Slovakinja Petra Vlhova, ki jo vodi Livio Magoni - nekdanji trener Tine Maze. Blestela je v drugi vožnji, kjer je ugnala prvo favoritinjo in vodilno po prvem teku Američanko Mikaelo Shiffrin. Tretja je bila Švicarka Wendy Holdener. Naslednji slalom za dekleta bo 26. novembra v ameriškem Killingtonu.

Pri moških je bilo pri nas največ pričakovati od člana SK Dol Ajdovščina Štefana Hadalina, ki je med 92 tekmovalci upravičil položaj prvega moža Slovenije, a ni izpolnil cilja - uvrstitve v finale trideseterice. Dan pred tekmo se mu je izhodišče zaradi prijave dveh ozdravljenih prvokategornih poškodovancev precej poslabšalo. Namesto v začetni trideseterici je startal s številko 47.

Proga ni bila več optimalna, v slabi vidljivosti pa so vrhunske vožnje pokazali predvsem stari mački, med katere Vrhničan (še) ne sodi. Tekmo je končal v prvem teku, v katerem je dosegel 41. čas. Uvrstil se je bolje od startne številke, predvsem pa je napredoval od lani, ko je tekme ekspresno končal v snegu.

Moški trener Klemen Bergant je skupno oceno strnil takole: “Naši fantje so bili prepočasni, Štefan za 33 stotink, ostali pa še za več. Že zgoraj v ravnini so delali preveč napak. Niso smučali tako kot na treningu. Spodnji strmi del je bil v času njihovih voženj z visokimi številkami že nekoliko zdelan, a so nekateri drugi tekmovalci z visokimi številkami prišli v finale. To priložnost smo zamudili.”

V mešanici oblakov, megle in soja žarometov se je najbolje znašel prekaljeni Nemec Felix Neureuther. Tudi preostali stopnički sta zasedla veterana. Drugi je bil Norvežan Henrik Kristoffersen, tretji pa je Šved Mattias Hargin. Presenetljivi vodilni po prvi vožnji, Britanec Dave Ryding, je v drugem teku prednost še povečal, a le do prečkanja merilne točke vmesnega časa, po tem pa ga je odneslo s proge. Avstrijski zvezdnik Marcel Hirscher, ki se je čudežno vrnil po poletnem zlomu gležnja, je v prvi vožnji postavil celo četrti čas, v drugi pa se mu je pomanjkanje treninga le poznalo. Zbiralec slalomskih in skupnih globusov je bil sedemnajsti. Do 10. decembra, ko bo naslednji slalom v Val d'Iseru, bo Hirscher gotovo že precej bolje pripravljen.

STA, IM


Najbolj brano