S filmom od vode do ognjišča

28. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe) se je predsinočnjim začels projekcijo celovečerca italijanskega režiserja Luce Guadagnina Pokliči me po svojem imenu, romantične ljubezenske zgodbe, ki se splete med 17-letnim Eliom in asistentom njegovega očeta. Do 19. novembra bo festival ponudil 97 celovečercev in 17 kratkih filmov, ogledati pa si jih bo mogoče v ljubljanskih kinih ter v Mariboru, Celju in Novem mestu.

Veliko zanimanja je za  Smrt svetega jelena s Colinom Farrellom v glavni vlogi.
Veliko zanimanja je za Smrt svetega jelena s Colinom Farrellom v glavni vlogi. 

LJUBLJANA > Gledalci tudi letos najbolj pričakujejo filme iz sekcije Prepremiere. Med njimi je tudi Ubijanje svetega jelena, v katerem se Yorgos Lanthimos odpravi na temačnejšo pot kot pred leti v Jastogu. Grški režiser je spet združil moči z igralcem Colinom Farrellom,film pa je na letošnjem festivalu v Cannesu žirijo prepričal z najboljšim scenarijem. Veliko zanimanja je tudi za Obliko vode, po oceni kritikov najboljše delo Guillerma del Tora po Favnovem labirintu, ki ga je posnel pred enajstimi leti. “Voda obliko prilagodi prostoru, in čeprav je lahko blaga, je tudi najbolj mogočna in voljna sila vesolja. Takšna je tudi ljubezen, kajne? Vseeno je, v kakšen kalup jo vlijemo, oblikuje se po njem, pa najsi bo moški, ženska ali bitje,” meni režiser, ki je z letošnjega beneškega filmskega festivala za Obliko vode odnesel zlatega leva.

Med filmi, ki vzbujajo veliko pričakovanj, je tudi celovečerec nizozemskega režiserja Daana Bakkerja Fino se imamo, ki ga na festivalu opisujejo kot “vizualno odštekan satirični prvenec, prežet z montypythonovskim humorjem”.

Na 28. Liffu bodo prikazali tudi Srečen konec, v katerem se ljubljenec festivalov, avstrijski režiser Michael Haneke, loteva potlačenih problemov sodobne Evrope in takoizriše ciničen portret bogate francoske družine. Med številnimi priporočili, kaj gledati na festivalu, v glavnem tekmovalnem programu omenjajo Ognjišče islandskega režiserja Gudmundurja Arnarja Gudmundssona in film Nisem čarovnica, v katerem zambijska režiserka Rungano Nyoni pripoveduje o deklici, obtoženi čarovništva. Kot glavna protagonistka pa se na festival v filmu Rekvijem za gospo J. v režiji Bojana Vuletića vrača lanska dobitnica vodomca Mirjana Karanović.

Tokrat bo Liffe postregel tudi z bogato bero slovenskega filma. V soboto bodo prikazali satirično komedijo Marka NaberšnikaSlovenija, Avstralija in jutri ves svet, v kateri med drugimi igrajo Jure Ivanušič, Minca Lorenci in Aljoša Ternovšek, 16. novembra pa film Ivan Janeza Burgerja. Psihološko dramo mlade matere Mare, ki jo je izvrstno odigrala Maruša Majer, je žirija 20. Festivala slovenskega filma v Portorožu nagradila s šestimi vesnami, med drugim za najboljši celovečerni igrani film in najboljšo glavno žensko vlogo. Rok Biček bo 14. novembra na Liffu predstavil observacijski dokumentarni film Družina. Film, ki ga je snemal deset let, je na festivalu v Portorožu prejel vesno za najboljši celovečerec, na platna slovenskih kinodvoran pa bo prišel v začetku prihodnjega leta. Slovensko zastopstvo na festivalu predstavljata še dve manjšinski koprodukciji: prvenec bosansko-hercegovskega režiserja Alena DrljevićaMoški ne jočejo in kratkometražec V modrino hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović.

Na Liffu bodo tudi proslavili pol stoletja od “čarobnega leta 1967”, ki je močno zaznamovalo tudi jugoslovansko kinematografijo. V sekciji Posvečeno bodo prikazali izbranih enajst “najsijajnejših novovalovskih del”, med njimi Grajske bike Jožeta Pogačnika ter Na papirnatih avionih Matjaža Klopčiča.

Posebno pozornost bodo namenili še “francoskemu krimiču” - novemu in klasičnemu. Poleg sekcije Kralji in kraljice velja za posebnega festivalski sklop Ekstravaganca. Tokrat prinaša samo štiri filme, saj programski direktor festivala Simon Popek meni, da bo marsikdo ekstravaganco našel tudi med novimi francoskimi krimiči, ki pričajo o ponovnem razcvetu tega žanra.

Na uradnem zaključku festivala, 18. novembra, bodo poleg glavne nagrade vodomec podelili še nagrado občinstva zmaj, nagrado svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev FIPRESCI ter nagrado za najboljši kratki film. Festival bo sklenila Zabava v režiji Sally Potter.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano