Ko zdrsne, je že prepozno

Prvi sneg je že pobelil tudi primorske vrhove, do nižin pa še ni segel in, sodeč po napovedih, vsaj še nekaj dni ne bo. Kljub temu pa policija opozarja, da je treba vozila pripraviti na zimske razmere. Med 15. novembrom in 15. marcem je zimska oprema obvezna, prav tako v zimskih razmerah.

Pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni, ko je na 
vozišču toliko snega, da gume med vožnjo ne pridejo v stik s 
površino vozišča in za njimi ostaja snežna sled. Pri zimskih 
gumah nameščanje verig ni potrebno. Foto: STA
Pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni, ko je na vozišču toliko snega, da gume med vožnjo ne pridejo v stik s površino vozišča in za njimi ostaja snežna sled. Pri zimskih gumah nameščanje verig ni potrebno. Foto: STA

SLOVENIJA > Najbolj vestni lastniki vozil so že poskrbeli za zamenjavo gum, večina pa jih, kot običajno, čaka do zadnjega trenutka. Ponedeljkova ohladitev sicer ni prinesla snega do nižin, vendar letni čas, poleg predpisov, narekuje pripravo vozila na zimske razmere. Poleg snega je namreč nevarna tudi kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur. Po črki zakona morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem opremljena s predpisano zimsko opremo, enako velja tudi prej ali potem, ko se sneg oprijemlje vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo. Vozniki pa morajo poskrbeti tudi za normalno vidljivost in pred vožnjo očistiti vsa stekla na vozilu.

Na vozilih, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov, ter na priklopnih vozilih, ki jih vlečejo, morajo biti nameščene zimske gume (kanali morajo biti globoki vsaj tri milimetre) na vseh kolesih, oziroma letne gume in v priboru ustrezne verige za pogonska kolesa. Pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni, ko je na vozišču toliko snega, da gume med vožnjo ne pridejo v stik s površino vozišča in za njimi ostaja snežna sled.

Na kaj naj bodo vozniki pozorni

Pozimi v avto vsekakor sodita metlica in strgalo za čiščenje stekel. Pametno je preveriti tudi brisalce, saj poškodovani ali natrgani brisalci zmanjšajo že tako slabo vidljivost. V posodi naj bo dovolj tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla. Strokovnjaki pred zimo svetujejo še pregled akumulatorja, hladilnega sistema, olja, klinastega jermena, sistema za dovod goriva, tesnila vrat in ključavnice.

Pri vozilih, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov, in priklopnih vozilih, ki jih ta vlečejo, pa morajo biti zimske gume nameščene najmanj na pogonskih kolesih. V primeru, da imajo nameščene letne gume, pa morajo imeti v priboru ustrezne snežne verige ali verigam enakovredne pripomočke. Obvezen del pribora za tovornjake je tudi lopata. Izjema je priobalni pas.

Globe, ki lahko doletijo voznike, so različne, segajo pa od 40 evrov (če vozilo ni opremljeno z zimsko opremo) do 500 evrov in pet kazenskih točk (če voznik, na primer, zaradi neustrezne opreme obtiči na cesti in ovira promet, ali pa ne upošteva prometne signalizacije, ki prepoveduje ali omejuje promet na določenem odseku). Voznika, ki ne očisti snega ali ledu z vozila, lahko doleti 200 evrov kazni. Na kar tisoč evrov kazni pa lahko računajo pravne osebe, samostojni podjetniki ali posamezniki, ki opravljajo dejavnost, če vozilo nima ustrezne zimske opreme, se zaradi tega ustavi na cesti in ovira promet ali pa ne upošteva prometne signalizacije o prepovedi ali omejitvi prometa, dodatnih 120 evrov pa mora plačati odgovorna oseba.

Policisti seveda lahko prepovedo nadaljnjo vožnjo in izločijo iz prometa motorno ali priklopno vozilo brez predpisane zimske opreme ali če so na teh vozilih sneg, led, voda ali druge snovi, ki bi se lahko raztresale z njih. Za vozila, ki obstanejo na cesti, pa lahko policisti odredijo njihovo odstranitev na stroške lastnika.

Zimska oprema pa še ni zagotovilo, da se na cesti ne more zgoditi nič. Vožnjo morajo vozniki prilagoditi razmeram in stanju vozišča, povečati varnostno razdaljo in zavirati narahlo. Predvsem pa naj bodo zbrani in strpni, v zimskih razmerah pa naj računajo na daljši čas potovanja.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano