Prikrite resnice in odkrite laži

Prva uprizoritev v letošnji sezoni na mali oder Slovenskega stalnega gledališča Trst (SSG) prinaša igro o resnicah in lažeh. Urbano komedijo režira Alan Jelen, zasedba predstave Resnica pa je izrazito tržaška: Vladimirju Jurcu in Tini Gunzek se tokrat pridružuje nov član igralskega ansambla SSG Daniel Dan Malalan, na oder Kulturnega doma pa se po petih letih kot gostja spet vrača Tržačanka Lučka Počkaj.

V tržaškem teatru  bo po več letih spet nastopila njegova 
nekdanja igralka Lučka Počkaj.  Foto: Luca Quaia
V tržaškem teatru bo po več letih spet nastopila njegova nekdanja igralka Lučka Počkaj.  Foto: Luca Quaia

TRST > Komedijo Resnica, v kateri se dva para zapleteta v zrcalno igro prikritih resnic in odkritih laži, da bi uspešno prebrodila nezvestobo v ljubezenskem trikotniku, kjer sta mož in ljubimec iste ženske tudi najboljša prijatelja, je Florian Zeller napisal pred šestimi leti. 38-letni Francoz se je najprej uveljavil kot pisatelj, potem pa je uspel še kot dramatik. Njegova gledališka dela imajo gledalci radi, nad Zellerjevim dramskim pisanjem pa je navdušena tudi stroka, saj velja za enega najvznemirljivejših avtorjev nove dramatike.

Med Molièrom in Feydeaujem

Zellerjevo Resnico so pred štirimi leti uprizorili v Šentjakobskem gledališču, v petek pa bo v prevodu Prešernovega nagrajenca Aleša Bergerja premierno zaživela v SSG. “Na Zellerja gledam kot na sodobnega, izjemno priljubljenega, zanimivega in dobro pišočega avtorja. Čeprav sodi v mlajšo generacijo, zelo dobro ohranja tradicijo francoske drame in predvsem komedije. Vidim ga kot naslednika Molièra, še bolj pa Feydeauja. Prvemu je podoben v tem, da ne razkriva zgodbe na prvo žogo, drugemu pa je blizu v neizmernem občutku za ritem in situacije,” pravi režiser Alen Jelen, ki se je s smislom za komedijsko govorico na tržaškem odru izkazal pred štirimi leti prav s Feydeaujevim vodvilom Ne sprehajaj se no vendar čisto naga.

Kdaj lažemo?

Varanje in laž sta že od samih začetkov zvesta človekova spremljevalca in zato tudi večno aktualna: “Tej predstavi smo dodajali misel o tem, kaj je resnica. Zanimalo nas je, kdaj je laž - pogojno rečeno - mogoče opravičiti in kdaj ima lahko katastrofalne posledice. Ukvarjali smo tudi se s tem, kdaj ljudje lažejo,” pojasnjuje Jelen in dodaja, da ima vsak od nas svojo resnico, prav tako pa tudi opravičilo, zakaj se je zlagal. Po režiserjevih besedah komedija, kot je Resnica, ni lahek zalogaj ne za režiserja ne za igralce: “Biti moraš zelo gibek v besedah in matematično natančen.”

Zeller namreč zelo tenkočutno niza besede, misli in stavke ter obenem precej premišljeno pušča odprte prostore za premore, kar daje tej komediji poseben ritmični čar: “Ves čas smo hodili po robu: iskali smo podtone in komičnost, saj avtor pušča odprt konec in se lahko gledalec sam odloči, ali v tej predstavi vsi lažejo, varajo, prikrivajo resnico in se sprenevedajo ali to počne le glavni junak in so ostali trije le figurice na njegovi šahovnici.”

Osrednji lik - Michela - igra Vladimir Jurc, v vlogi njegove ljubice Alice nastopa Tina Gunzek, Michelov najboljši prijatelj Paul je Daniel Dan Malalan ki se je v tej sezoni pridružil igralskemu ansamblu SSG, po petih letih pa se na svoj domači, tržaški oder vrača Lučka Počkaj. Pravi, da je vsaka priložnost, ko se lahko vrne domov, dobrodošla in prijetna: “V Trstu sem rojena, v tem teatru sem se gledališko formirala, tu je moj dom.”

V Resnici bo odigrala Michelovo ženo Laurence, za katero pravi, da jo je poskušala oblikovati čimbolj prizemljeno in resnično: “Vsi varamo - ni razlik med spoloma. Sicer res velja stereotip, da moški varajo več, a tudi ženske nismo nedolžne. Ne vem, ali ima Laurence na koncu sploh svojo resnico. Njena resnica je laž - v tihem dogovoru se s partnerjem odločita za sprenevedanje.”

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano