Začenja se poostren nadzor nad vozniki

Od danes pa vse do nedelje bodo slovenski policisti poostreno preverjali, kateri vozniki vozijo pod vplivom alkohola. Začenja se akcija Slovenija piha 0,0, ki jo že drugo leto zapored organizira ministrstvo za zdravje v sodelovanju s policijo, pristojnimi inšpekcijskimi službami in nevladnimi organizaciji. Trezni vozniki bodo dobili kupone, s katerimi si bodo lahko zagotovili vstopnice za koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu.

V dneh, ko po številnih primorskih krajih pripravljajo različna 
martinovanja, bodo  tudi primorski policisti  - kot že vrsto let -  
preverjali, ali vozniki upoštevajo zakonske omejitve.   Foto: TOMAŽ PRIMOŽIČ/FPA
V dneh, ko po številnih primorskih krajih pripravljajo različna martinovanja, bodo tudi primorski policisti - kot že vrsto let - preverjali, ali vozniki upoštevajo zakonske omejitve.  Foto: TOMAŽ PRIMOŽIČ/FPA

LJUBLJANA > Da so takšni poostreni nadzori in preventivne aktivnosti še vedno potrebni, kažejo statistični podatki. “Na slovenskih cestah približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica vožnje pod vplivom alkohola,” poudarjajo na generalni policijski upravi.

Vsaka tretja smrtna prometna nesreča se zgodi zaradi alkohola. Lani so pijani vozniki povzročili 41 prometnih nesreč, ki so se končale s smrtjo, in več kot 1000 nesreč, ki so se končale s poškodbami.

V statističnem poročilu koprske policijske uprave za lansko leto so zapisali, da je alkohol kot sekundarni vzrok pri prometnih nesrečah najpogosteje prisoten pri nepravilni strani vožnje in hitrosti. Delež pijanih povzročiteljev glede na število vseh prometnih nesreč je bil 15 odstotkov.

Na cestah, ki sodijo pod koprsko policijsko upravo, so se lani zgodile tri smrtne prometne nesreče, ki so jih povzročili pijani vozniki (kar je četrtina vseh najbolj tragičnih nesreč v letu 2016), leto poprej pa so pijani vozniki povzročili pet smrtnih nesreč. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila v obeh letih blizu 1,5 promila. Zaradi alkohola se je lani na tem območju zgodilo še 66 nesreč, v katerih so udeleženi utrpeli poškodbe, in še 115 takšnih, v katerih je trpela le pločevina.

Na območju novogoriške policijske uprave se je lani zgodila ena prometna nesreča, ki jo je povzročil pijani voznik, leto poprej pet, povprečna stopnja alkohola je bila 1,36 promila. Pijani vozniki so na severnem Primorskem povzročili še 44 nesreč, v katerih so se udeleženi poškodovali in še 42 takšnih, v katerih je nastala le gmotna škoda - povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila v teh dveh kategorijah še višja (celo več kot 1,5 promila).

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna, ob petkih in sobotah, ter v poznih nočnih ali zgodnjih jutranjih urah. Največ jih je na cestah v naseljih ali njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestnih povezavah. Najpogosteje nesrečo pod vplivom alkohola povzročijo vozniki, stari med 24 in 34 let.

Organizatorji akcije Slovenija piha 0,0 voznike pozivajo, naj praznični teden mine varno. “Če ste uživali alkoholne pijače, ne sedite za volan, naj vozi kdo, ki alkohola ni užival, ali pa uporabite javni prevoz,” ob začetku akcije znova pozivajo na ministrstvu za zdravje. Večina aktivnosti bo v tem tednu usmerjena v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in v kraje, kjer se zadržuje večje število ljudi.

Policisti bodo preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Alkoteste in hitre teste za droge pa bodo odredili tudi vsem kršiteljem, ki bodo s hujšimi prekrški ogrožali varnost drugih udeležencev. V tem tednu bodo nadzirali tudi spoštovanje določb zakona o omejevanju porabe alkohola, kar pomeni, da bodo preverjali, v katerih gostinskih lokalih so vozniki, ki so napihali ali pa bili udeleženi v hujših nesrečah, uživali alkoholne pijače.

Poleg policistov bodo v akciji sodelovali tudi zdravstveni, delovni in tržni inšpektorji, aktivni pa bodo tudi predstavniki nevladnih organizacij (iz Zavoda Vozim, Varna pot in Drogart). Agencija za varnost prometa pa bo osveščala udeležence v prometu ter pripravila terenske in preventivne dogodke po šolah in v lokalnih okoljih.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano