Zlato Poletno spogledovanje

Državno srečanje folklornih skupin Le plesat me pelji predstavi najboljše dosežke slovenskih folklornih skupin. Minulo soboto se jih je v Žalcu, na drugem delu srečanja, predstavilo osem, med njimi tudi Folklorna skupina Gartrož iz Nove Gorice, ki ji je postavitev Poletno spogledovanje prinesla zlato priznanje s pohvalo za najboljšo kostumsko podobo.

Folklorna skupina Gartrož  je z odrsko postavitvijo Poletno spogledovanje  žirijo navdušila s 
kostumsko podobo. Kostumeje izdelala Metoda Ščuka.
Folklorna skupina Gartrož je z odrsko postavitvijo Poletno spogledovanje žirijo navdušila s kostumsko podobo. Kostumeje izdelala Metoda Ščuka.  

ŽALEC, NOVA GORICA> Folklorna skupina Gartrož deluje dvanajsto leto in se uvršča v vrh slovenskih folklornih skupin. V preteklosti so, med drugim, raziskovali noše na Goriškem in se naučili plesov, ki so bili ohranjeni in zapisani na njihovem koncu, radovednost pa jih je tokrat gnala še naprej. V odrski postavitvi Poletno spogledovanje, s katero so seGartrožci” po oceni državnih selektorjev Mirka Ramovša in dr. Urše Šivic uvrstili med osem najboljših ta hip, gledalce popeljejo v čas pred prvo svetovno vojno. “Natančneje v leta od 1910 do 1915, ko se je bližnjih obmorskih letoviščih, predvsem Sesljanu in Portorožu, začel razvijati topliški turizem,” pojasnjuje umetniška vodja Marija Kapušin. Da so se lotili prav tega obdobja in tematike, jih je spodbudila posebna zgodba: “Ko je umrla še zadnja potomka plemiške družine Bartolomei iz Solkana, smo prek naše članice, ki je bila njena sorodnica, dobili ogromno kril, rokavic, dežnikov, ki so kar klicali po tem, da jih pokažemo gledalcem in prek njih povemo zgodbo. V tej zapuščini smo našli tudi veliko slikovnih in glasbenih virov, ki so nam bili pri pripravi postavitve v veliko pomoč in za katere smo jim izjemno hvaležni,” pravi umetniška vodja.

Dodaja, da so se v odrski postavitvi Poletno spogledovanje posvetili predvsem meščanskemu sloju, predstavili pa so plemiško oziroma mestno in kopališko modo.

Kostume, ki jih je opazila in nagradila strokovna žirija, v kateri so bile KlavdijaŽabot, Leonida Novak in Katarina Šetinc, je za Folklorno skupino Gartrož tudi tokrat izdelala njihova dolgoletna sodelavka, šivilja Metoda Ščuka, s strokovnimi nasveti pa ji je pomagala dr. Katarina Šrimpf Vendramin.

V postavitvi, za katero so prejeli pohvale že na aprilskem območnem srečanju folklornih skupin v Tolminu, so po besedah umetniške vodje predstavili meščansko promenado, kakršna je bila v Sesljanu, pri tem pa so uporabili glasbo iz tistega časa: med drugim klarinet polko in tudi skladbe Gustava Ipavca ter italijansko mazurko.

Marija Kapušin je vesela, da so s temo, ki je za folklorne skupine precej neobičajna, doživeli dober odziv tudi na državnem srečanju: “Vedno nas vleče mimo ustaljenih vzorcev, zato poizkušamo, si želimo in skušamo biti drugačni. Vemo, da hodimo po robu, a tako odkrijemo tudi marsikaj, česar sicer ne bi.”

Domačemu, novogoriškemu občinstvu bodo Poletno spogledovanje predstavili na letnem koncertu 13. januarja, česar se že zelo veselijo.

Na srečanju v Žalcu, ki ga je pripravil Javni sklad za kulturne dejavnosti v sodelovanju s tamkajšnjo območno izpostavo, je žirija štirim najboljšim podelila zlata priznanja s pohvalo. Ob skupini Gartrož so jih prejeli še Akademska folklorna skupina France Marolt iz Ljubljane (za plesno izvedbo), Folklorna skupina Leščeček Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej (za glasbeno izvedbo), žirijo in občinstvo pa je z najprepričljivejšo uprizoritvijo v celoti navdušila Folklorna skupina Klas Horjul.

V Žalcu so se poleg nagrajenih skupin predstavili še Folklorna skupina Marko iz Beltinec, vodilna skupina Folklornega društva Preddvor, Akademska folklorna skupina Študent iz Maribora in Folklorna skupina Tine Rožanc iz Ljubljane.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano