V tesnih stikih s sosedo

Slovenski rokometaši začenjajo misijo Hrvaška 2018 - s Hrvati. V tem tednu jih čakata pregledni tekmi, v četrtek v ljubljanskih Stožicah in v soboto v zagrebški Areni.

Kapetan Vid Kavtičnik (z žogo) bo po poškodbi spet oblekel 
reprezentančni dres.    Foto: Stanko Gruden/Sta
Kapetan Vid Kavtičnik (z žogo) bo po poškodbi spet oblekel reprezentančni dres.  Foto: Stanko Gruden/Sta

LJUBLJANA >Povabljeni člani izbrane vrste so se z izjemo rokometašev, ki so imeli še klubske obveznosti, včeraj v zgodnjih popoldanskih urah zbrali v prestolnici, kjer bo selektor Veselin Vujović izmeril reprezentančni utrip. Pregledne tekme z našimi južnimi sosedi sodijo že v železni repertoar pred velikimi tekmovanji v zadnjih letih. Res pa je, da je tokratno soočenje terminsko vendarle nekaj posebnega. Pa ne le zaradi nepozabnega dvoboja za tretje mesto na svetovnem prvenstvu januarja v Franciji. Do evropskega prvenstva, ki ga bo od 12. do 28. januarja prihodnje leto gostila Hrvaška, sta še več kot dva meseca, ko se lahko zgodi še marsikaj. Poškodbe so v zgoščenem klubskem koledarju na dnevnem redu. Kaj lahko se zgodi, da bodo končni seznam potnikov na Hrvaško krojile prav poškodbe.

Vujović se je tako pred dvojnim obračunom s Hrvaško moral odpovedati Izolanu Borutu Mačkovšku in Janu Grebencu, ki sta imela vidno vlogo v lovu na bron v Franciji. V zadnjem obdobju je vnetje pete mučilo tudi Koprčana Deana Bombača, ki pa ga Vujović, tako kot še denimo, člana hrvaških Našic, Colčana Patrika Lebana ali Matevža Skoka namenoma pustil zunaj seznama izbrancev za oktobrsko akcijo. Vratar Zagreba, ki je bil eden od zaslužnih za bron v Franciji, sicer do potankosti pozna parket Arene v hrvaški prestolnici, a podobno velja tudi za Vujovića. Zadnji klub pred koprskim, ki ga je vodil črnogorski trener, je bil prav Zagreb. V soboto bodo navijači na strani gostiteljev, bodo pa zato v prvem skupinskem delu evropskega prvenstva v Areni velike podpore deležni tudi slovenski reprezentanti.

Četrtkova pripravljalna tekma s Hrvaško, ki se bo v Stožicah začela ob 18. uri, bo imela tudi praznični pridih. Rokometna zveza Slovenije (RZS) bo namreč pred dvobojem pripravila poseben športno-humanitarni dogodek Pozdrav legendam, na katerem se bodo zbrali rokometaši, ki so zastopali slovenske barve v zadnjih 25 letih. Na tem seznamu je 98 igralcev. RZS bo izkupiček od dogodka, ki se bo pričel ob 16.30, namenila zdravljenju nekdanjega slovenskega reprezentanta Nenada Stojakovića.

Vujović bo vsekakor želel preveriti, kako se v državnem dresu znajdejo štirje novinci, med katerimi sta tudi njegova koprska varovanca Aleks Vlah in Dani Zugan. Po poškodbi na svetovnem prvenstvu se v izbrano vrsto vrača kapetan Vid Kavtičnik. “To je edina akcija do evropskega prvenstva, na kateri lahko preverimo nekaj novih igralcev in ocenimo, kdo je lahko kandidat za nastop v reprezentančnem dresu, obenem pa začnemo postavljati koncept igre, kakršnega želimo imeti januarja na Hrvaškem. Prav tako velja izdelati načrt fizične priprave, ki bi ga izvajali v klubih, saj pred prvenstvom za to ne bomo imeli časa,” je povedal Vujović, ki bo v četrtek še bolj pa v soboto na in ob igrišču srečal številne stare znance ter tudi trenerskega rivala iz makedonskih časov in povratnika na hrvaško selektorsko klop Lina Červarja.

ASO


Najbolj brano