Slovenski notarji bodo v četrtek nudili brezplačne nasvete

Slovenski notarji bodo v četrtek odprli svoja vrata in vsem, ki bodo to želeli, brezplačno svetovali v zadevah, ki se nanašajo na notarske storitve. S tem se pridružujejo Evropskemu dnevu civilnega pravosodja, ko se lahko evropski državljani okoli 25. oktobra vsako leto seznanijo s civilnim pravom v želji, da bi to postalo dosegljivo vsakomur.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Iz Notarske zbornice Slovenije so sporočili, da bodo notarji v četrtek brezplačne nasvete delili v času uradnih ur, in sicer od 9. do 12. ure ter od 13. do 16. ure. Pri tem bodo notarji obiskovalcem na voljo za odgovore na vsa vprašanja, ki se nanašajo na dedovanje, oporoke, nepremičnine in ostale zadeve, ki zadevajo premoženje vsakega posameznika.

Evropska komisija in Svet Evrope sta se namreč leta 2003 odločila, da naj bo okoli 25. oktobra v vseh državah članicah EU en dan posvečen civilnemu pravosodju oziroma dnevu civilnega prava. Temeljni namen dneva je, da se evropski državljani seznanijo s civilnim pravom in da bi slednje postalo dosegljivo vsem državljanom.

Pravica do dostopa do sodnega varstva v civilnih zadevah je še posebej pomembna zaradi naraščajočega prostega gibanja ljudi po državah EU, ki pa se zaradi tega srečujejo z ovirami zaradi različnih pravnih sistemov. Glede na to, da je civilno pravo prisotno v vsakdanjem življenju vseh državljanov tako z delovno-pravnimi razmerji, kot s porokami, ločitvami, dedovanjem, izmenjavo blaga ali storitev, je treba zagotoviti, da bo to enako dostopno vsem, ne glede na kraj bivanja, pravijo na notarski zbornici.

STA


Najbolj brano