Ko v manj kot dveh urah pade za dva meseca padavin

Nedeljsko neurje se je najbolj razbesnelo nad izolskimi Livadami, kamor se je dodatno stekla tudi padavinska voda z Baredov in Šareda. Kot da to ni bilo dovolj, je iz jaškov meteorne kanalizacije v Livadah bruhnila voda, ki je pred tem napolnila niže ležeče cevi v mestu. Posledice: večino kletnih prostorov v Livadah je zalilo.

Cesta pred avtokampom Jadranka v nedeljo Foto: Valentina Smrdel
Cesta pred avtokampom Jadranka v nedeljo Foto: Valentina Smrdel

IZOLA > Podatki z merilnih postaj Agencije RS za okolje so zgovorni: na portoroškem letališču je v nedeljo v manj kot dveh urah padlo 53 litrov dežja na kvadratni meter, v Luki Koper 63 litrov in na Markovcu 88 litrov na kvadratni meter. Koliko se je zlilo nad Izolo, Arsovi vremenoslovci ne vedo natančno, vendar dopuščajo, da je padlo več kot 100 litrov na kvadratni meter.

“Da v Istri pade 88 litrov na kvadratni meter, je dogodek, ki se zgodi vsakih 25 let,” pojasnjuje klimatolog Gregor Vrtačnik. Razkriva tudi, kaj botruje septembrskim in oktobrskim neurjem, ki so najpogostejša prav ob morju, ko je to še precej toplo, lahko celo toplejše od ozračja. “Zaradi tega v Istro doteka vlaga iz Sredozemlja, v višje dele ozračja pa že prodira hladnejši zrak s severa. Sprožijo se silovite nevihte z nalivi, ki lahko trajajo nekaj ur in v tem času lahko na nekem območju pade tudi več kot 200 litrov na kvadratni meter.” Nekaj takega se je zgodilo v nedeljo, Vrtačnik pa pravi, da je bilo v Novi Gorici 6. oktobra leta 1987 še huje. “V dvanajstih urah oziroma dveh nalivih, popoldanskem in nočnem, je padlo 275 litrov na kvadratni meter. Takšne količine so dvakratne količine običajnih oktobrskih vrednosti.“

Vremenoslovec Brane Gregorčič pojasnjuje, kaj je v nedeljo botrovalo toči. “V višinah je bilo čutiti močan jugozahodnik in pri tleh burjo.” In kaj napoveduje za prihodnje dni? “Miren teden in za vikend kakšno kapljo. Vendar ni nujno, da bo deževalo na Primorskem in če že bo, ne bo niti približno tako, kot je bilo v nedeljo.”

MC


Najbolj brano