Državna podjetja z rekordnim donosom

Državna podjetja so lani dosegla najvišji donos v zgodovini. Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja te naložbe, je tako letos prejel 257 milijonov evrov dividend, kar je precej več kot lani.

Premier Miro Cerar je zadovoljen z rastjo donosa državnih 
podjetij.  Foto: STA
Premier Miro Cerar je zadovoljen z rastjo donosa državnih podjetij.  Foto: STA

LJUBLJANA > Slovenski državni holding (SDH) je lani dosegel odlične rezultate. Prvič v zgodovini je bila dobičkonosnost lastniškega kapitala šestodstotna, je rezultate pospremil premier Miro Cerar. Zadovoljna je tudi finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki pa je dodala, da je dobičkonosnost pomemben kazalnik učinkovitosti upravljanja, a ne edini.

SDH trenutno upravljajo 68 aktivnih naložb, v teh podjetjih je skupaj 80.000 zaposlenih. Knjigovodska vrednot teh naložb presega deset milijard evrov.

Krepko več dividend

Rekorden donos teh naložb je prinesel tudi zajeten znesek izplačanih dividend, ki jih je prejel SDH. Bilo jih je kar za 38 odstotkov več kot lani.

Od skupnega zneska izplačanih dividend je SDH prejel 211 milijonov evrov od družb z neposrednim lastniškim deležem države, ki so v njegovem upravljanju. To je 49 odstotkov več kot leto prej. Najvišje dividende sta izplačali obe banki v 100-odstotni državni lasti - Abanka in NLB, namreč skupaj 133 milijonov evrov. Dodatno je SDH prejel 46 milijonov evrov dividend od naložb, v katerih je lastnik sam.

Država je največ dividend prejela od Abanke, NLB, Telekoma Slovenije in Zavarovalnice Triglav, SDH pa od Zavarovalnice Triglav, Krke, Petrola in Pozavarovalnice Sava. V SDH poudarjajo, da je visoka donosnost kapitala dosežena kljub dejstvu, da je med naložbami v lasti države dve tretjini strateških, katerih prioriteta je doseganje strateških ciljev, torej uresničevanje pomembnih družbenih interesov. Do konca leta 2016 je bilo prodanih osem kapitalskih naložb s seznama 15 podjetij, ki ga je leta 2013 potrdil državni zbor. Prav tako je SDH lani prodal sedem manjših kapitalskih naložb, ki so bile opredeljene kot portfeljske, med njimi je so bile tudi delnice Cimosa.

SDH je sodeloval tudi pri aktivnostih, povezanih s postopkom statusnega preoblikovanja družbe Geoplin ter podpisal tudi menjalno pogodbo, na podlagi katere bo Petrol postal večinski lastnik Geoplina, država pa večinska lastnica družbe Plinovodi.

Prihodnje leto začenjajo prodajati Abanko

SDH je lani izpeljal tudi aktivnosti, povezane s pridobitvijo kapitalskih naložb. Po odplačnem prenosu terjatev in obveznic Save od Družbe za upravljanje terjatev bank in po uspešno izvedeni prisilni poravnavi je v Savi pridobil 22,56-odstotni lastniški delež. Lastniške deleže je v svojem imenu oziroma v imenu države pridobival tudi v Polzeli in Petrolu.

Predsednica uprave SDH Lidia Glavina je napovedala, da bo privatizacija Abanke dokončana skladno z zavezami Evropskimi komisiji, torej do konca julija leta 2019. SDH bo s postopkom prodaje začel prihodnje leto.SR, STA


Najbolj brano