Dragocena laboratorijska oprema v sajah

Policisti danes niso spustili nikogar v prostore Univerzitetnega kampusa Livade. Forenziki so ves dan preiskovali okoliščine požara, ki se je vnel ob nedeljskem neurju. Kako velika škoda je nastala v stavbi, zlasti v laboratorijskih prostorih, polnih dragocene opreme, še ni znano.

Nedeljski požar se je iz kletnih prostorov Kampusa Livade 
razširil navzgor v prvo in drugo nadstropje. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Nedeljski požar se je iz kletnih prostorov Kampusa Livade razširil navzgor v prvo in drugo nadstropje. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Informacijo o požaru v kampusu Livade so gasilci prejeli sinoči malo po 21. uri. V objektu tedaj ni bilo nikogar razen varnostnika. Po prvih informacijah je voda pridrla v kletne prostore, kjer se je vnela električna napeljava, požar pa se je nato razširil navzgor v prvo in drugo nadstropje ter se dotaknil tretjega. Forenziki so danes še ugotavljali, ali bil vzrok požara udar strele ali je prišlo na napeljavi do kratkega stika zaradi vdora vode.

Napis na vhodu je prepovedoval vstop v objekt tako zaposlenim kot študentom UP ter drugim uporabnikom prostorov kampusa. Med njimi je tudi osemčlanka ekipa Inštituta za ekologijo, analizo oljčnega olja in kontrolo (Labs) pod vodstvom Milene Bučar Miklavčič. “Za nas je to velik šok, saj smo po dolgotrajnem urejanju drage dokumentacije komaj uspeli zagnati delo v teh prostorih. V njih imamo opremo, vredno približno milijon evrov,” je povedala. Danes še niso mogli preveriti, v kakšnem stanju so dragoceni stroji, ki so, tako kot dobršen del vzhodnega dela stavbe, prekriti s sajami.

Ekipa Labsa je zdaj primorana v začasno delovanje na stari lokaciji v Izoli, kjer bodo izvedli tudi senzorično ocenjevanje vzorcev oljčnega olja, ki prav te dni prihajajo iz oljarn.

V rekroratu Univerze na Primorskem so bili danes skopi z informacijami, sporočili so le, da je materialna škoda v kampusu precejšnja in da objekt ni varen za uporabo. Na več informacij bo, kot kaže, treba počakati do zaključka forenzične preiskave in opravljenih ogledov zavarovalniških cenilcev.

Nekateri zaposleni so sicer že dlje časa opozarjali, da je bil objekt hitro in slabo zgrajen, da z višjih nadstropij pušča voda ter da je bilo le vprašanje časa, kdaj bo prišlo do nezgode.

ID


Najbolj brano