Muhavo japonsko morje

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat) sta na tekmi svetovnega pokala v razredu 470 v Gamagoriju na Japonskem osvojili končno osmo mesto. Bronasti z letošnjega svetovnega prvenstva sta po sedmih regatah in plovu za medalje zbrali 57 točk.

Tina Mrak in Veronika Macarol s sposojeno jadrnico Foto: Arhiv T. Mrak In V. Macarol
Tina Mrak in Veronika Macarol s sposojeno jadrnico Foto: Arhiv T. Mrak In V. Macarol

TOKIO > Zmagali sta Poljakinji Agnieszka Skrzypulec inIrmina Mrozek Gliszczynska (14), na drugem mestu sta zaključili domači jadralki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka, tretji sta bili Francozinji Cassandre Blandin in Aloise Retornaz.

Regatni teden je minil v znamenju dežja, brezvetrja in dolgih ur čakanja na obali. Slabe vremenske razmere organizatorju niso omogočile izpeljave vseh predvidenih regat. Japonski se približuje tajfun Lan z močnim vetrom, Gamagoriju naj bi se približal v noči na ponedeljek, potem pa naj bi pot nadaljeval proti Tokiu, v smeri, kamor potujeta tudi dekleti. Zato so morali regato za medalje izpeljati kar se da zgodaj, zaključna regata za moški razred 470 pa je bila odpovedana.

Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat) sta se odrezali slabše od pričakovanj in po petem mestu v regati za odličja končali na skupnem osmem mestu. Piratovi jadralki sta naredili nekaj napak, ki so ju stale boljših uvrstitev. Najbolje jima je šlo v šesti regati, ki sta jo zaključili z zmago, medtem ko so se uvrstitve v ostalih plovih vrtele okoli devetega mesta. Tina Mrak pravi: “Zadnji dan smo optimistično čakali na tri regate in na koncu izpeljali samo eno. Veter je po dolgem čakanju postal zelo nestabilen, obračal je za več stopinj, zato nam regatni odbor nikakor ni uspel dati še enega starta. Na dežju smo čakali še naslednje tri ure, nato pa so se odločili, da nas pošljejo na obalo.”

Dekleti sta v edini izpeljani regati sicer odlično startali, potem pa nazadovali na peto mesto, skupaj pa sta na osmem mestu. “Po odličnem startu nama že prva stranica z vetrom ni šla najboljše, na prvih vratih z vetrom sva že nekoliko izgubili, potem pa v stranici v veter obrnili v nepravem trenutku in zaključili kot peti. Celoten teden nama ni bil ravno naklonjen, z nastopom ne moreva biti zadovoljni. Tudi dejstvo, da sva jadrali s sposojeno jadrnico, na katero nisva bili navajeni, nama ni ravno pomagalo,” je povedala Macarolova.

Mrakova in Macarolova se zdaj selita na drugo regatno prizorišče, v Enoshimo, kjer bo leta 2020 olimpijsko regatno polje, kjer bosta nekaj dni trenirali. Zatem pa dekleti čaka nastop regata Enoshima Olympic Week. Tam se jima bo pridružil tudi trener Tomaž Čopi. NR, RM


Najbolj brano