Topla kapa in topel plašč za toplo šolo

Kako pomembna je podružnična šola za majhne kraje v Vremski dolini, je bilo videti na včerajšnji slovesnosti ob zaključku energetske sanacije šole. Dvorana v Famljah, kjer je bila prireditev, je bila povsem polna, veselje zbranih pa pristno.

V podružnični šoli Vreme je 22 otrok, si so nastopili na včerajšnji slovesnosti.  Foto: HELENA RACE
V podružnični šoli Vreme je 22 otrok, si so nastopili na včerajšnji slovesnosti.  Foto: HELENA RACE

VREMSKI BRITOF > V petih razredih podružnične osnovne šole Vreme, ki jo obiskuje 22 otrok, je bilo učencem že doslej toplo. Za to so poskrbele učiteljice in domačini s pristnimi odnosi in vpetostjo v življenje lokalne skupnosti. Zdaj bodo pomagala še nova okna, vrata, prenovljena streha, izolirana fasada, nova peč na pelete, nova varčna svetila, na podstrehi pa še dodatna učilnica. Za vse to je Občina Divača odštela 254.000 evrov, od tega je 40 odstotkov dobila iz evropskih razpisov.

Tako je zdaj energetsko sanirala vse svoje šole; pred tem je namreč poskrbela že za šoli v Divači in Senožečah, je povedala županja Alenka Štrucl Dovgan, ki je poudarila, da je za majhno občino tudi majhna naložba zelo pomembna.

Morda se nekateri premalo zavedajo pomena podružničnih šol, a podružnična šola Vreme je središče kulturnega dogajanja v Vremski dolini in vzgaja otroke v zavedanju pomena domačih krajev, pravi Damjana Gustinčič, ravnateljica matične šole Bogomirja Magajne Divača.

Direktor direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Gregor Mohorčič pa je pohvalil občino, da vlaga v tako majhno šolo kot je Vremska. V Sloveniji je sicer 450 matičnih osnovnih šol in kar 300 podružničnih.

Izvajalec energetske sanacije, podjetje Kolektor CPG, je šoli doniral 4000 evrov, s čimer bodo začeli varčevati za nov projekt, to je prizidek s telovadnico. Trenutno namreč učenci telovadijo v zelo majhni sobi.

Za gradnjo prizidka imajo že veljavno gradbeno dovoljenje, potrebujejo pa še približno 240.000 evrov. Za temelje bodo še letos namenili 40.000 evrov, ki jih bodo dobili na proračunski postavki, sicer namenjeni vsem trem divaškim šolam. Financiranje nadaljnje gradnje pa je še negotovo.

Je pa divaški občinski svet na četrtkovi seji potrdil nakup parcele pri vremski šoli. Na njej bodo nadomestili prostor, ki ga bodo na šolskem dvorišču izgubili zaradi gradnje prizidka. Na novi parceli bi bil prostor tudi za parkiranje. Za nakup zemljišča bo divaška občina predvidoma namenila 8000 evrov.

HELENA RACE


Najbolj brano