Tinjan konec tedna prestolnica pršuta

Ta konec tedna se bo Tinjan v hrvaški Istri prelevil v hrvaško prestolnico pršuta. Na že enajstem Mednarodnem sejmu pršuta se bodo predstavili proizvajalci iz deset sredozemskih in srednjeevropskih držav.

Fotografija je simbolična. Foto: Ivan Merljak
Fotografija je simbolična. Foto: Ivan Merljak

TINJAN > Zamisel o Tinjanu kot “občini istrskega pršuta” je sicer že zakorakala v svoje drugo desetletje, a pred letošnjim sejmom pršuta, bodo k promociji te gastronomske destinacije prispevale še dve novosti. Začeli so z deli za ureditev tako imenovanega Interpretacijskega centra - Hiše istrskega pršuta, ki bo turistično-gostinski objekt, kjer bodo po pisanju Glasa Istre na sodoben muzeološko-multimedialen način predstavili zgodbo o istrskem pršutu. To bo kraj, kjer se bo lahko istrski pršut okušalo skozi vse leto in ne samo v času sejma. To bo prvi tovrstni objekt v hrvaški Istri. Druga dobrodošla novost na tem področju pa je ponoven zagon (po 30-letni pavzi) farme prašičev v zaselku Brečevići s kapaciteto 400 primerkov.

Na področju občine Tinjan sicer delujejo še tri pršutarne; Mladen Dujmović je v zaselku Kučići pri Kringi leta 1998 odprl prašičerejo, danes ima letno kapaciteto 3000 pršutov, Milan Antolović je v zaselku Bašići odprl leta 2005 in ima letno proizvodnjo 1000 pršutov ter najmlajša pršutarna, ki jo je leta 2007 odprl Milan Milohanić, in letno proizvede 600 pršutov. Vse tri omenjene pršutarne žanjejo številna priznanja.

BP


Najbolj brano