Gregorič častni doktor UNG

Na Univerzi v Novi Gorici (UNG) so slovesno začeli akademsko leto in podelili letošnja priznanja in nagrade. Najprestižnejši, naziva zaslužni profesor in častni doktor, sta prejela Boštjan Žekš in Igor Gregorič.

Rektor UNG Danilo Zavrtanik in nov častni doktor Igor 
Gregorič (z desne).  Foto: Vesna Humar
Rektor UNG Danilo Zavrtanik in nov častni doktor Igor Gregorič (z desne).  Foto: Vesna Humar

VIPAVA > Univerza je mlada, a lepo raste, je poudaril rektor Danilo Zavrtanik, ter okrcal oblasti, ki ne razumejo dragocenosti ustanove in njene potrebe po avtonomiji ter študente, “ki ne prepoznajo univerze kot elitne institucije, ki jim bo dala več znanja.” Morda pa se ravno zato, ker vedo, da jih tu čaka resno in trdno delo, raje odločajo za študij tam, kjer je več zabave, je nekoliko ironično zaključil. Med častne izjeme je postavil vipavskega župana Ivana Princesa ter vipavske občinske svetnike in domačine, ki se jim je zahvalil za topel sprejem v Vipavi.

“Največje priznanje sem že dobil, namreč možnost, da sem sodeloval pri snovanju čisto nove ustanove,” je ob prejetju naziva zaslužni profesor poudaril fizik, nekdanji predsednik SAZU Boštjan Žekš, ki je bil tesno povezan s prvimi leti ustanove.

“Rasel sem tu blizu. Imel sem sanje, željo, da naredim nekaj iz svojega življenja in pri tem pomagam tudi drugim. Ampak nisem si mogel misliti, da bom kdaj stal pred takšnim avditorijem in mi bo dodeljena takšna čast,” pa se je zahvalil novi častni doktor Igor Gregorič. Srčni kirurg, ki živi v Houstonu in je med najbolj znanimi, uspešnimi in prodornimi ameriškimi zdravniki, je po rodu iz Prvačine. Še posebej je ponosen, da ohranja stike s stroko v domovini in odpira vrata številnim mladim slovenskim kolegom, ki si želijo nabirati znanje in izkušnje v ZDA.

Častna člana UNG sta postala Julij Nemanič za pedagoške in znanstvene uspehe na področju vinarstva in Paolo Samorí iz Strasbourga za izvrstne znanstvene projekte v sodelovanju z laboratorijem za fiziko organskih snovi UNG. Zlato plaketo si je prislužil Mitja Jermol za projekt video predavanj, naziv bronastega donatorja pa Fedor Tomažič.

Nagradili so tudi deset študentk in študentov vseh petih fakultet. Naziv alumnus primus, kar pomeni študent, ki je študijske obveznosti zaključil redno ter kot prvi v svoji generaciji, sta si prislužila Gašper Čefarin in Manca Koren, nagrado alumnus optimus, ki označuje študente z najvišjo povprečno oceno, pa Maja Tišma, Ikram Muhammad, Jacopo Segato, Ana Cukjati, Jani Rijavec, Tina Šuligoj, Aleš Bogovič in Natalia Mikhaylina.

VESNA HUMAR


Najbolj brano