Dolga pot od donatorjev do ljudi v stiski

V soboto smo poročali, da so se v Regijski varni hiši Kras veselili donacij podjetja DHL Global Forwarding. Toda na začetku tedna so nam iz varne hiše sporočili, da darovanih sredstev niso prejeli. Kaže, da je pot od donatorjev do tistih, ki jim je pomoč namenjena, predvsem zaradi ohranjanja tajnosti žensk in otrok nekoliko daljša.

 Pomoč podjetja DHL bo tudi za varno hišo Kras, a ne samo 
zanjo. Foto: Martina Filej
Pomoč podjetja DHL bo tudi za varno hišo Kras, a ne samo zanjo. Foto: Martina Filej

KRAS > “V Regijski varni hiši Kras, programu Centra za socialno delo Sežana, smo veseli, da se tako posamezniki kot organizacije odločijo z različnimi donacijami pomagati ženskam in otrokom, ki so se zaradi nasilja v družini umaknili na varno. Ob novici, objavljeni v Primorskih novicah, da smo prijeli donacijo, pa smo bili neprijetno presenečeni, saj o tem nismo imeli nikakršne informacije. Verjamemo pa, da bodo donacije, ki so jih zbrali v podjetju, navsezadnje prišle do tistih, ki jih potrebujejo in so jim bile namenjene,” so povedali na sežanskem centru za socialno delo.

Namen podjetja DHL Global Forwarding je bil dober. Zaposleni so donacijo izvedli v dveh fazah. Najprej so zbrali 250 evrov in z njimi kupili šolske potrebščine. Ker pa do centrov, kot so varne hiše ali krizni centri, donatorji nimajo vstopa, so za pomoč prosili Žensko društvo za kakovostno življenje. “Avgusta smo nato te potrebščine predali Centru za socialno delo Piran. Socialni delavci dobro vedo, komu določena donacija najbolj prav pride. Potrebe se namreč spreminjajo iz tedna v teden,” je pojasnila Nataša Maglica iz društva.

Drugi del donacij pa so res društvu predali pred enim tednom. Šlo je predvsem za oblačila, obutev in igrače, ki so jih prav tako prispevali zaposleni, je povedala Martina Filej iz podjetja DHL Global Forwarding. Kot je pojasnila Nataša Maglica, bodo tudi tu ravnali podobno, na podlagi trenutnih potreb: “Seveda bo imela prednost najbližja varna hiša na Krasu. Kar pa ne bodo rabili, bomo razdelili po drugih varnih hišah v Sloveniji.”

PETRA MEZINEC


Najbolj brano