Če dobite “desetko”, jo takoj prodajte

Ming Chi Kuo, ki velja za največjega poznavalca Applovih trendov in izdelkov, pravi, da bodo prve količine težko pričakovanega iphone X zelo majhne. Glede na njegove preverjene vire ocenjuje, da bo do konca leta na trgu na voljo samo od dva do štiri milijone primerkov vroče “desetke”.

Apple naj bi imel velike zamude pri dobavi senzorjev za 
prepoznavo obraza.
Apple naj bi imel velike zamude pri dobavi senzorjev za prepoznavo obraza. 

Razlog? Ming Chi Kuo navaja, da naj bi imel Apple velike zamude pri dobavi tako imenovanega globinskega senzorja (TrueDepth sensor), ki je ključen za eno poglavitnih novosti najnovejšega iphona, funkcijo prepoznavanje obraza, tako imenovani face ID.

Ta zamuda naj bi močno oklestila predvidene prihodke za leto 2017. Poleg tega je prodaja modelov iphone 8 in 8 plus pod pričakovanji, ker večina Applovih zanesenjakov čaka na iphone X, ki je sicer najdražji iphone v zgodovini tega podjetja. Kaže torej, da Apple tudi letos ne bo podrl nobenega rekorda.

Leta 2015 so prodali 231 milijonov iphonov, lani je prodaja padla že na 211 milijonov prodanih primerkov, letos pa načrtujejo, da bodo do konca leta prodali od 210 do 220 milijonov iphonov 8, 8 plus in X. Najuspešnejša je bila prodaja iphone 6 in 6 plus, ko so v prvem vikendu uspeli prodati 13 milijonov telefonov.

A Applova finančna slika naj bi se po mnenju kitajskega analitika izboljšala v začetku leta 2018, prav na račun modela iphone X. Ming Chi Kuo tako vsem srečnežem, ki bodo uspeli dobiti “desetko”, svetuje naj jo do božičnih praznikov preprodajo na ebayju. “Z izkupičkom od prodaje si boste januarja najverjetneje lahko privoščili kar tri 'desetke',” sklene.

Model X naj bi sicer v začetku novembra prispel tudi na slovenske prodajne police. Za nakup različice opremljene s 64 gigabajti sistemskega pomnilnika bo v ZDA treba odšteti preračunanih 835 evrov, v Evropi pa najverjetneje približno 1000 evrov. Zmogljivejša različica z 265 gigabajti prostora pa je ovrednotena na preračunih 920 evrov, kar bo za kupce na evropskem trgu pomenilo približno 1100 evrov. BP


Najbolj brano