Zlati fantje na različnih bregovih

Ljubljanska Olimpija je sinoči odigrala prvo tekmo lige prvakov v Strasbourgu, elitno košarkarsko tekmovanje na stari celini pa se začenja danes z uvodnim krogom evrolige.

Luka Dončić  (z žogo) se bo tudi z Realom poskušal povzpeti 
tudi na evropski klubski prestol.  Foto: Fiba
Luka Dončić (z žogo) se bo tudi z Realom poskušal povzpeti tudi na evropski klubski prestol.  Foto: Fiba

NOVA GORICA > Če so Goran Dragić in druščina z naslovom evropskega prvaka pred slabim mesecem dni poskrbeli za največji uspeh slovenske (reprezentančne) košarke, pa so domači klubi v preteklosti imeli že precej vidnejše vloge. Še nedolgo nazaj se je Slovenija lahko pohvalila celo z dvema ekipama v najmočnejšem klubskem tekmovanju, Olimpija pa je bila praktično stalnica. S Stožicami je dobila tudi dvorano, ki debelo presega sicer dokaj ohlapna infrastrukturna merila evrolige. Ko bi jo morali napolniti z vsebino, pa je klub že dihal na škrge.

Spomladanska vrnitev naslova državnega prvaka v Olimpijine vitrine po osmih letih je bil morda simbolično znamenje zasuka klubske krivulje, ki jo je podkrepil vstop nove vodstvene garniture z močnim pokroviteljskim zaledjem. Čeprav je v košarkarskem spopadu Petrol Olimpija načeloma bliže Ulebu, ki vodi in trži evroligo, bo v letošnji sezoni igrala v tekmovanju, ki je pod okriljem mednarodne košarkarske zveze (FIBA). V preteklih sezonah so na podlagi starih zaslug Ljubljančani še prejemali povabila za nastop v po moči drugem klubskem tekmovanju, evropskem pokalu, letos pa so pristali v ligi prvakov, ki z nekaj izjemami ta čas dejansko predstavlja tretji klubski razred evropske košarke.

Evroliga, pari 1. kroga, danes - CSKA : Milano, Efes : Real, Bamberg : Maccabi, Olympiacos : Baskonia, Malaga : Fenerbahče; jutri - Himki : Valencia, Žalgiris : C. zvezda, Barcelona : Panathinaikos.

Primat nesporno pripada evroligi. Enajst od 16 klubov ima zajamčen status oziroma daljšo licenco, peterica, med katerimi je tudi prvak jadranske lige, Crvena zvezda, pa enoletno. Ekipe bodo v rednem delu odigrale 30 krogov po dvokrožnem sistemu. Osmerica se bo uvrstila v četrtfinale, kjer bo v izločilnih bojih odločala o četverici potnikov na zaključni turnir, ki bo od 18. do 20. maja v Beogradu. Naslov brani turški Fenerbahče.

Željko Obradović je izgubil dva pomembna člena šampionske zasedbe, Bogdana Bogdanovića in Ekpeja Udoha, ki sta se podala v ligo NBA. Je pa najbolj trofejni evropski trener z močnim pokroviteljskim vložkom turških podjetij, ki krojijo tudi finančni ustroj evrolige, zapolnil vrzeli. Podobno velja za moskovski CSKA, ki je po odhodu Miloša Teodosića v svoje vrste zvabil Sergia Rodrigueza. Madridski Real bo redni del predvidoma odigral brez huje poškodovanega Sergia Llulla, zato bo Luka Dončić bržkone moral prevzeti še več odgovornosti pri zaključevanju akcij. Edo Murić se bo dokazoval v Turčiji pri Efesu, rekonvalescent Zoran Dragić pa pri Milanu. Postojnčan Aleksej Nikolić bo reprezentančne predstave poskušal prenesti tudi v klubski dres nemškega Bamberga. ASO


Najbolj brano