Volkovi pri Čepovanu pokončali več kot 30 ovc

Družina Hvala z roba Šentviške planote je dopoldne zaprepadeno zrla v trupla svojih 35 ovc, ki so jih volkovi v Čepovanski dolini v noči na četrtek pokončali ali ranili. Tamkajšnji lovci in prebivalci ne pomnijo takšnega dogodka.

Cenilec za škodo, ki jo povzroči zaščitena živalska vrsta, je  z 
ovc vzel DNK vzorce sledi volkov. Foto: Ana Cukijati
Cenilec za škodo, ki jo povzroči zaščitena živalska vrsta, je z ovc vzel DNK vzorce sledi volkov. Foto: Ana Cukijati

ČEPOVAN > Člani Lovske družine Čepovan volčji trop na območju Čepovana in okoliških gozdov opažajo že dva tedna. Pokol, ki se je zgodil ponoči, jih je pretresel, najbolj pa so bili zaprepadeni člani družine Hvala z roba Šentviške planote, ki v Čepovanski dolini pasejo svoje ovce. Čredo 165 ovc so volkovi pri naselju Puštale zmanjšali za četrtino.

Jutranji privid velikih razsežnosti

“O škodi danes še ne moremo govoriti. Za nas je največja škoda to, da so volkovi uničili čredo,” je dejal Darjan Hvala, ki se z ovčjerejo ukvarja že 31 let, do zdaj pa česa podobnega še ni doživel. “Do sedaj nam je kak medved ali prehodni volk pokončal po eno ovco, kaj več pa ne,” je dodal.

Pokol ovc v Čepovanski dolini je zjutraj uzrla prav Darjanova 18-letna hčerka Nika, ko je bila na poti v šolo v Novo Gorico. “Mislila sem, da imam privide,” so bile njene prve misli, ko je prepoznala trupla svojih ovc, nato pa se je še bolj zgrozila, ko je videla razsežnosti pokončanja, ki jih je razkrival pogled po dolini.

Preživele ovce so se razbežale na različne konce doline, tudi čez cesto ter v grmovje in gozd. Družina Hvala jih je s pomagači uspela ujeti. “Preostale ovce iz črede so zdaj zelo preplašene in v stresu,” žalosti ni skrivala Nika, sicer dijakinja srednje kmetijske šole.

Pojedli so le eno ovco, druge pa ubili

Ovce so zaradi strahu pred volkovi poteptale ograjo, ki je omejevala njihovo območje gibanja, zato so jih volkovi lovili na približno dvokilometrskem območju Čepovanske doline. Pogled na dolino je bil dopoldne zastrašujoč, saj so bile mrtve ovce raztresene na več koncih. “Predvidevamo, da je bil na delu cel volčji trop iz Trnovskega gozda. Točnega števila volkov ne moremo določiti, poleg samice in samca so bili zraven še lanski in letošnji mladiči. Skupaj bi jih lahko bilo od sedem do devet,” je dejal Domen Šebenik iz Zavoda za gozdove, ki je na terenu z ovc vzel DNK vzorce sledi volkov.

“Pojedli so le eno ovco, druge pa ubili z ugrizom v goltanec,” je še pojasnil Šebenik, ki je bil v vlogi cenilca za škodo, ki jo povzroči zaščitena živalska vrsta. Dodal je, da razdejanje kaže na to, da je šlo v tem primeru najverjetneje za “učno uro”, ko sta starejša volkova učila mlajše, kako ujeti plen. “V Trnovskem gozdu je trenutno divjad precej razredčena, zato se je volčji trop med prehodom ustavil tu, ker so ovce zanj precej enostaven plen. Ovce pa kljub svoji plašnosti ne bežijo dolgo pred plenilcem, kot na primer koze, srne in druge živali. Volk sicer ni nevaren za ljudi,” je še pojasnil.

Gospodar Lovske družine Čepovan Teodor Šuligoj, ki je dopoldne spremljal delo gozdarskega inženirja, je obnašanje volčje družine opisal kot naravni nagon. “Volkovi so ovce lovili nagonsko, za zabavo in ne za hrano,” je sklenil.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano