Pilonovi dragulji

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini bodo jutri ob 19. uri slovesno odprli razstavo Vipavska dolina v delih Vena Pilona.

Veno Pilon; Ajdovščina, 1923, olje na platnu, zasebna zbirka
Veno Pilon; Ajdovščina, 1923, olje na platnu, zasebna zbirka 

AJDOVŠČINA > Veno Pilon (1896-1970) je eden najpomembnejših mojstrov slovenskega ekspresionističnega slikarstva med svetovnima vojnama. Njegov vrhunski modernistični izraz najdemo tudi v slikah, risbah in grafikah, v katerih je upodabljal svoje rojstno mesto, Ajdovščino ter pokrajino Vipavske doline. K tem motivom se je ustvarjalno redno vračal, tudi ko je živel in delal v Parizu. V galeriji, ki nosi umetnikovo ime, tokrat obiskovalce vabijo, da si ogledajo Pilonove “krajinske dragulje”, ki jih hranijo različne institucije in zasebniki.

Temo, ki je Pilona močno navdihovala precej časa, še zlasti v obdobju od leta 1922 do leta 1935, bodo na razstavi predstavili s 14 oljnimi slikami, šestimi grafikami in sedmimi risbami. “Skrbno izbrana dela so še dokaz več, da je Veno Pilon - s krepko potezo, z izčiščenim volumnom in ozračjem po burji ter močno osebno izkušnjo - to prvinsko krajino Zgornje Vipavske doline umestil na zemljevid likovne umetnosti Evrope,” so zapisali v galeriji, kjer poudarjajo, da bodo tokrat po več kot 15 letih vrhunci Pilonove krajine ponovno na ogled javnosti, nekateri od njih celo prvikrat, na mestu kamor sodijo - doma.

Na razstavi so izpostavili tri motive, ki so za Ajdovščino in njeno okolico tipični še danes: pejsaž s pogledi proti pobočjem Čavna, Gore in Nanosa, z dodanimi monumentalnimi elementi arhitekture, prizore, povezane s Hubljem, ki je Pilonu ponujal vir navdiha in miru, ter upodobitve tehniške dediščine - od predilnice, žage do elektrarne.

Razstavo je zasnovala in pripravila kustosinja in direktorica Pilonove galerije Tina Ponebšek, ki bo obiskovalce po Pilonovih krajinskih draguljih popeljala tudi na javnem vodstvu to nedeljo, 15. oktobra, ob 17. uri. MI


Najbolj brano