Manifest proti staranju

Zvezdana Mlakar se bo v tokratni oddaji pogovarjala o staranju. Pravzaprav proti staranju ali - kot mu sama reče - “starizmu”. Lahko si namreč mlad, četudi si star.

Ashton Applewhite je ugotovila, da se ne boji staranja. Foto: Adrian Buckmaster
Ashton Applewhite je ugotovila, da se ne boji staranja. Foto: Adrian Buckmaster

LJUBLJANA >Gostja Zvezdane Mlakar bo Ashton Applewhite, pisateljica, blogerka, aktivistka in avtorica več knjig, ki živi v New Yorku in že od leta 2007 piše o staranju in staromrzništvu. Prav ta pojav je v naši družbi vse bolj prisoten, kdor se stara odkrito in brez olepšav, pa domala izobčen. Tako smo vzgojeni: od otroštva dalje nas bombardirajo s sporočili, da je bedno biti star. Da so gube grde, starejši ljudje pa nekoristni. Odklanjanje staranja je odklanjanje življenja, je prepričana Zvezdanina gostja. Ob 65. rojstnem dnevu je ugotovila, da se boji staranja in se odločila, da se bo s svojimi strahovi soočila in jih raziskala. Če se ne sprašujemo, ali so ljudje prestari za petje in lizanje sladoleda, zakaj bi se, denimo, spraševali, ali so prestari za spolnost?

Ne glede na to, ali ste starejši ali pa upate, da nekoč boste, vas bo večerni pogovor stresel, razveselil in razjezil. Zvezdana si želi, da bi spremenili pogled na leta, soočanje pa sledi v soboto ob 21. 45 na drugem programu TV Slovenija. AP


Najbolj brano