Majhnim kmetijam 20 milijonov evrov nepovratnega denarja

Majhne kmetije bodo za razvoj deležne 20 milijonov evrov nepovratnega denarja. S tem želi kmetijsko ministrstvo izboljšati konkurenčnost majhnih kmetij ter povečati njihovo produktivnost, je poudaril minister Dejan Židan. Kmetije se na razpis lahko prijavijo do konca januarja 2018.

Na razpis lahko kandidirajo kmetije, ki imajo med tremi in 
šestimi hektarji polj ali šest do 12 hektarjev travinja ter 
obenem vsaj tri in ne več kot 15 glav velike živine. Foto: Marica Uršič Zupan
Na razpis lahko kandidirajo kmetije, ki imajo med tremi in šestimi hektarji polj ali šest do 12 hektarjev travinja ter obenem vsaj tri in ne več kot 15 glav velike živine. Foto: Marica Uršič Zupan

LJUBLJANA > Upravičenci bodo deležni po 5000 evrov, ki jim jih bodo izplačali v dveh obrokih. Majhnih kmetij je v Sloveniji okrog 6500, z denarjem pa bi predvidoma lahko podprli 4000 majhnih kmetij. Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja prispeva 75 odstotkov denarja javnega razpisa, 25 odstotkov pa državni proračun.

Gre za ukrep, ki se ga v Sloveniji uvaja prvič. Z njim želijo pomagati kmetijam, ki so posebej “pomembne ter ogrožene”, torej tiste, ki kmetujejo na območjih z omejenimi dejavniki, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal kmetijski minister Dejan Židan.

Majhne kmetije skrbijo za večjo biotsko pestrost ter preprečujejo zaraščanje površin, obenem pa zaradi majhnosti večinoma ne kandidirajo na investicijske razpise.

Na razpis lahko kandidirajo kmetije, ki imajo med tremi in šestimi hektarji polj ali šest do 12 hektarjev travinja ter obenem vsaj tri in ne več kot 15 glav velike živine.

Židan pričakuje, da bo vsaj 4000 kmetij uspešno kandidiralo na razpisu, ki bo objavljen v petek, vloge pa bodo sprejemali od 6. novembra do konca januarja.

Na kmetijskem ministrstvu predvidevajo, da bodo kmetje denar povečini namenili za naložbe, za nakup novih tehnologij in podobno. “Kmetje morajo ohraniti račun, da dokazujejo, da gre za investicijo, s tem bodo oproščeni plačila dohodnine. Gre za zelo fokusirano skupino kmetij, vse smo naredili, da bi bilo administriranja manj,” je poudaril Židan.

STA


Najbolj brano