Letošnja Ježkova nagrada gre v roke Draga Misleja Mefa

Nagrado Franeta Milčinskega Ježka bo letos prejel tekstopisec, kantavtor in novinar Drago Mislej - Mef.RTV Slovenija nagrado podeljuje za posebne dosežke na področju žlahtnega humorja in satire, oziroma za izvirne dosežke ali opus v tistih umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji Ježkovega duha.

Drago Mislej - Mef Foto: Maja Pertič Gombač
Drago Mislej - Mef Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA, IZOLA > “Res sem vesel. In neizmerno počaščen, ker bom prejel nagrado, ki nosi ime po tem velikanu slovenske kulture. Frane Milčinski Ježek je imel velikanski literarni talent, sijajne šansone, njegov humor pa ni bil nikoli na prvo žogo, in to mi je bilo vedno izjemno všeč. Še zdaj znam na pamet marsikateri njegov štos, ki sem ga slišal še kot otrok,” je ob novici, da je letošnji Ježkov nagrajenec, povedal Drago Mislej - Mef.

In dodal, da se še vedno spominja srečanja z Ježkom: “Bil je majhen in droben, izžareval pa je neverjetno notranjo moč in veličino. Predvsem pa je imel v sebi neko nenavadno toplino, ki je iz človeka, ne da bi se tega sploh zavedal, izvabila nasmeh. In prav to se mi zdi največ, kar človek doseže, ko brez besed stopi na oder - da se ljudje nasmehnejo, vedoč, da boš tisto, kar imaš, delil z njimi.”

Z novico o tem, da je postal Ježkov nagrajenec, so Mefa danes presenetili kolegi z Radia Koper.

Mef je največji pečat v slovenskem prostoru pustil kot avtor več kot 500 besedil, ki so jih in jih še vedno prepevajo različni pevci in glasbene zasedbe. Novinarsko kariero je začel kot novinar informativnega programa na Radiu Koper, kjer je med drugim opravljal funkcijo urednika mladinske redakcije. Od tam se je preselil na Televizijo Koper, kjer je po nekajletnem delu postal urednik novonastalega slovenskega programa, dobra štiri leta pa je kot direktor in urednik vodil tudi Primorske novice. Od leta 1993 vodi in soustvarja tednik Izolanov, Mandrač. V teh dneh se odpravlja v studio, kjer bo z akustičnim NOB bendom in novo “električno zasedbo” posnel nov album Ma ne že spet ... Mef. Nove skladbe bo ponudil v poslušanje na koncertu 9. novembra v Kulturnem domu Nova Gorica.

MI


Najbolj brano