Vsi odtenki Idrije na slikarskih platnih

V podzemni galeriji sv. Barbare bodo do sobote na ogled izbrana dela 12. ex tempora Idrija na temo Mesto Unescove dediščine. Žirija je nagrade že podelila, obiskovalci pa za najboljšo sliko po svoji izbiri še lahko glasujejo.

Nagrajena platna si je  v podzemni galeriji sv. Barbare mogoče ogledati še do sobote.  Foto: Saša Dragoš
Nagrajena platna si je v podzemni galeriji sv. Barbare mogoče ogledati še do sobote.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Društvo likovnih ljubiteljev Cinober je ex tempore pred enajstimi leti oblikovalo, da bi s pomočjo slikarjev, tako ljubiteljskih kakor amaterskih, ohranilo čim več umetniških pogledov na današnjo Idrijo. Na letošnjega je pritegnilo 39 slikarjev in jim s temo Idrija - mesto Unescove dediščine ponudilo brezmejno ustvarjalno polje.

Na 46 oljnih in akrilnih platnih je ujeto vse, kar Unescova Idrija hrani, predstavlja in simbolizira - v povsem realni podobi značilnega urbanega okolja, rudniškega podzemlja, spomenikov rudarstva, čipk in abstraktnih odsevov njihovih pripovedi, Idrijce, Divjega jezera ...

Žirija, ki so jo sestavljali arhitekt Cveto Koder, umetnostni zgodovinar Branko Kalan, kulturologinja Neža Pavšič in umetnik Silvij Bajc, naj bi za razstavo izbrala 30 slik, a je na ogled postavila kar vse. “Nekaterim za vzpodbudo, predvsem pa zaradi kakovosti,” je povedal predsednik Cinobra, slikar Nande Rupnik.

Izbor nagrajencev je bil težak. Slikarje so navdihnili odsevi Idrijce, zgodbe o sanjah, v katere zaziba Divje jezero, čipke, vpete v zdaj sončno, zdaj deževno mesto in njegovo cvetje, cinobaritno nedrje v peskani ali akrilni podobi pa vse do najbolj skritih zakladov škrata Berkmandlca ... Z odločitvijo za prvo nagrado akrilu domačina Nejca Kolenca z značilno idrijsko rudarsko hišo so žiranti vendarle nekoliko presenetili. Debitanta med slikarji, ki je prvič sodeloval na ex temporu, so nagradili, ker je na pomemben del dediščine opozoril z barvnimi kontrasti osončene Trnovcove hiše in barvite zaščitne mreže, za katero zapuščena stavba že nekaj let razpada.

Podzemlje ne odpušča, je drugo nagrajeno olje, na katerem je idrijski akademski slikar Jurij Pfeifer upodobil razgaljenega, skrotovičenega rudarja.

Vinko Bogataj iz Lesc je tretjo nagrado osvojil z oljem, na katerem je v najbolj zanemarjenem delu ulice sv. Barbare v mestnem jedru nekoliko priprl oči.

Diplome so za Mestno jedro, Pogled navzgor in Nad strehami dobili Milan Ipavec iz Ajdovščine, Petar Lazarević iz Ljubljane in Marija Sešet iz Domžal.

Razstava bo na ogled do sobote. Dotlej lahko obiskovalci tudi glasujejo za najboljšo sliko po svojem izboru.

SD


Najbolj brano