Uživajmo v indijanskem poletju

Agencija za okolje (Arso) je v preteklih dneh prek socialnih omrežij sporočila, da prihaja babje poletje. Pred nami je namreč večdnevno obdobje z za ta čas toplim in povečini sončnim vremenom. Nekoč so ga imenovali tudi babje leto, kar ponekod velja še danes, medtem ko smo v zadnjih desetletjih z onstran oceana uvozili izraz indijansko poletje.

Nad Sredozemljem se krepi obsežno anticiklonsko območje.
Nad Sredozemljem se krepi obsežno anticiklonsko območje. 

PRIMORSKA > Gre za sinonime, ki označujejo sončno in zlasti čez dan toplo obdobje v jeseni. Po septembru, ki se res ni izkazal z lepim vremenom in niti ne z visokimi temperaturami, pravzaprav je bil med najbolj deževnimi in hladnimi, odkar obstajajo meritve, se nam obeta večdnevno stanovitno in prijetno vreme.

Soliden anticiklon

Stanovitnost, kot smo večkrat pisali, ni vedno sinonim za sončno vreme. Včasih moramo namreč zlasti v hladnejših mesecih prav zaradi stanovitnega ozračja, ki ga povzročajo tople višinske advekcije, prenašati tudi temperaturni obrat in posledično prizemno vlago ali zamegljenost. Toda tokrat bo ta pojav, kjer sploh še bo, le obroben in prehoden. Nad Sredozemljem in nad večjim delom osrednje Evrope se namreč od jugozahoda krepi za ta čas zelo soliden anticiklonski greben s subtropskim zrakom, sončno žarčenje pa bo dovolj močno, da bo kolikor toliko segrelo zemeljska tla.

Kot konec avgusta

Anticiklon bo v soboto in nedeljo solidno zaobjel naše kraje. Pričakujemo, da se bo na višini okrog 5800 metrov v prostem ozračju zrak segrel do -11 stopinj Celzija, na višini 1500 metrov pa do okrog +13 stopinj Celzija. Ničta izoterma se bo povzpela nad 4000 metrov. Za primerjavo so se temperature v minulih dneh na višini 1500 metrov v prostem ozračju pogosto zadrževale med pet in sedem stopinjami Celzija, ničta izoterma na višini okrog 2500 metrov, temperature na višini 5500 metrov pa, z velikimi nihanji, v glavnem pod -15 stopinjami Celzija. Radiosonda iz Rivolta pri Vidmu v sosednji Furlaniji Julijski krajini je na višini 1500 metrov v prostem ozračju pričakovano sobotno ali nedeljsko temperaturo +13 stopinj Celzija namerila v prvi polovici septembra, in še tedaj je šlo za izjemo. Sodila pa bi v dolgoletno povprečje konec avgusta. Vremenska slika se bo torej v prihodnjih dneh prehodno, zlasti v višjih slojih, povrnila za poldrugi mesec nazaj.

Občutna otoplitev

Razmere bodo v prizemlju vseeno precej drugačne kot tedaj, kajti, kljub vsemu, je sončno žarčenje že precej šibkejše, dnevna svetloba vse krajša, ohladila pa so se tudi zemeljska tla in morje. Vseeno pa se bo ta konec tedna živo srebro čez dan povzpelo do 23 ali 24 stopinj Celzija, ponekod morda še više. Obeta se torej v primerjavi z minulim dogajanjem kar precejšnja in občutna otoplitev, ki bo predvidoma trajala do prvih dni prihodnjega tedna.

Od jutri sončno in prijetno toplo

Danes se bo v naši bližini pomikala oslabljena vremenska motnja, zato bo prehodno nekaj več oblačnosti ali spremenljivosti. Ozračje bo zlasti v prvih jutranjih urah ponekod vlažno, ne gre izključiti morebitnega občasnega krajevnega rosenja. Čez dan se bo vreme postopno izboljšalo.

Jutri bo povečini sončno, le ponekod v nižinah bo sprva lahko nekoliko zamegljeno. Dopoldne bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo do okrog 21 stopinj Celzija.

Do 24 stopinj

V soboto in nedeljo bo povečini sončno in prijetno toplo. Občasno bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo povečini do 23 ali 24 stopinj Celzija.

Prijetno jesensko vreme se bo nadaljevalo tudi v začetku prihodnjega tedna.

BRA


Najbolj brano